latinica  ћирилица
17/01/2020 |  10:28 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

U Sarajevu vazduh opet ocijenjen kao vrlo nezdrav

Zagađenost vazduha jutros je povećana u pojedinim gradovima Federacije BiH, a najlošija situacija je u Sarajevu, gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kategorijom "vrlo nezdrav".

Prema mjerenjima obavljenim u 9.00 časova, indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu iznosio je 242, objavljeno je na internet stranici "Zrak.ekoakcija".

Zagađenost vazduha ovog nivoa ukazuje na to da su kod lica s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, ali i povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Preporučuje se oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnicama, djeci i starijima da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani, a ostalima da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav vazduh zabilježen je u Tuzli, sa indeksom zagađenja 196, u Ilijašu 190, u Visokom 179, u Zenici 178, u Lukavcu iznosi 170, te Јajcu 160.

Zagađenost ovog nivoa ukazuje da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Plućnim i srčanim bolesnicima, te trudnicama, djeci i starijim licima preporučuje se da smanje bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, a svi ostali treba da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tok boravka vani.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.