X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:14 ⇒ 14:10 | Izvor: SRNA

Misteriozna upala pluća - novi SARS?

Misteriozna virusna upala pluća u Kini počinje da odnosi živote, a prenesena je i u okolne zemlje, navode kineske zdravstvene vlasti.
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Novi virus pripada istoj grupi kao i zloglasni SARS /teški akutni respiratorni sindrom/, koji je 2002. i 2003. odnio 650 života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu.

Muškarac, star 69 godina, umro je sada u Vuhanu, u kome je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena.

Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zastojem rada više organa.

Prema najnovijim informacijama, u Kini je trenutno najmanje 41 osoba oboljela od misterioznog virusa, a među njima je pet u teškom stanju.

Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na pijaci u Vuhanu, gdje se nude, prije svega, riba i plodovi mora.

Gradske vlasti potvrđuju da su uzorci uzeti sa te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa.

Na pijaci u Vuhanu, osim ribe, prodavane su i druge žive životinje, ko što su ptice, zečevi i zmije.

Ta informacija upućuje na mogućnost da se virus mogao prenijeti na ljude sa životinja, isto kao što je slučaj sa SARS-om.

Takođe, dva slučaja iste bolesti otkrivena su na Tajlandu i u Јapanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Vuhanu, navode agencije.