latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:55 ⇒ 11:59 | Autor: Večernje novosti

OVK nastavila da ubija svjedoke; Rustemi trebalo da bude zaštićen

Tri mjeseca nakon što je kao svjedok dao iskaz istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK, šumarski inspektor Nazim Rustemi je ubijen.

Njegova sudbina nastavak je niza sumnjivih smrti i nestanaka svjedoka protiv lidera OVK. To i budi slutnju da bi, kao što je to bio slučaj u Haškom tribunalu, optužnice mogle da padnu, jer sud ne uspijeva da sačuva svjedoke.

Tijelo Rustemija pronađeno je prije mjesec dana kod jezera Badovac, a ovih dana prištinski mediji pišu da je trebalo da bude zaštićeni svjedok Specijalnog tužilaštva. Na to je ukazala njegova udovica Eljmaze koja je ispričala da je Rustemi i ranije dobijao prijetnje, te da im je prije nekoliko godina zapaljen automobil. Rustemi je, tokom sukoba na Kosovu, bio talac OVK i pretpostavlja se da je sudskim istražiteljima govorio o zločinima protiv "nelojalnih Albanaca".

Nestanci, sumnjive nesreće i ubistva svjedoka pratili su i jedina dva suđenja pripadnicima OVK pred Haškim tribunalom. Optuženi u oba slučaja - Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj - oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Sumnja se da je samo u postupku protiv Haradinaja ubijeno najmanje petoro svjedoka.

Da bi takva situacija mogla da se ponovi upozorio je još prije četiri godine specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti. On je tada rekao da su neke osobe koje bi trebalo da svjedoče pred novim sudom - već ubijene. Mislio je, vjerovatno, na Bedrija Curija, bivšeg pripadnika OVK, koji je tih dana kod Glogovca ubijen hicem u glavu.

Uklanjanje svjedoka na KiM, međutim, prema podacima srpskih sudskih organa i bezbjednosnih službi, počelo je odmah poslije NATO bombardovanja i broj žrtava do danas mjeri se desetinama. Prvi potencijalni svjedok za koga je poznato da je to platio glavom bio je bivši borac OVK Suad Ksoraj koji je likvidiran i spaljen u junu 1999. Porodica je sumnjala da iza ubistva stoji Ramuš Haradinaj.

Na odlazećeg premijera tzv. vlade u Prištini, sumnja je pala i za ubistvo komandanta suparničke terorističke organizacije FARK Tahira Zemaja, njegovog sina Enisa i brata Hasana, koji su takođe pominjani kao mogući svjedoci protiv OVK. Oni su ubijeni iz zasjede 2003, a godinu dana ranije pogubljen je i Zemajov bliski saradnik Smailj Hajdaraj. Među žrtvama je DŽeljadin Musaj, koji je bio u programu zaštite svjedoka, a ubijen je zajedno sa maloljetnim unukom. Nešto ranije stradala su i njegova braća Ismet i Sinan.

Specijalni sud za ratne zločine uputio je juče poziv bivšem pripadniku OVK Ramizu Kukaju. On će biti saslušan 5. februara u Prištini. Ovaj sud do sada je saslušao oko 250 ljudi. Prema riječima predsjednika organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, najveće interesovanje tužioci pokazuju za aktivnosti generalštaba OVK.