latinica  ћирилица
17/01/2020 |  12:41 | Autor: SRNA

Trivićeva o aktuelnoj ekonomskoj situaciji

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Јelena Trivić smatra da bruto domaći proizvod Republike Srpske karakteriše nisko učešće investicija od 17 odsto, iako BDP raste po određenoj stopi.
Јelena Trivić - Foto: RTRS
Јelena TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je govorila o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, navela da su javna preduzeća putem dividendi u budžet Republike Srpske u prvih šest mjeseci prošle godine uplatila 12 miliona KM.

Prema njenim riječima, gruba računica kaže da godišnje, s obzirom na imovinu kojom upravljaju, mogu doprinijeti sa 200 miliona KM čiste dobiti.

- Pozitivan primjer je Penzijski rezervni fond koji u budžet svake godine uplaćuje šest miliona KM i odgovorno upravlja imovinom Republike Srpske. Model po kojem oni rade trebao bi da bude primijenjen na Investiciono-razvojnu banku - ocijenila je Trivićeva.

Ona je navela da javna preduzeća mogu biti profitabilna ako se, kako kaže, depolitizuju i upravljačkim strukturama postave zacrtani rezultati.

Trivićeva je rekla da je industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj na istom nivou kao i 2015. godine, a u 2019. u odnosu na 2018. manja je za 11,8 odsto, na šta, prema njenom mišljenju, sigurno utiče i činjenica da "ne radi Rafinerija nafte u Brodu".