latinica  ћирилица
17/01/2020 |  13:22 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Visoka ruska delegacija posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić informisao je visoku delegaciju iz Rusije o aktivnim sporazumima potpisanim sa univerzitetima u Evropi i svijetu, od čega deset s onima iz Rusije, naročito u oblasti umjetnosti, lingvistike i poljoprivrede i izrazio nadu da će postojeća saradnja biti unaprijeđena.
Univerzitet Istočno Sarajevo posjetila visoka ruska delegacija - Foto: SRNA
Univerzitet Istočno Sarajevo posjetila visoka ruska delegacijaFoto: SRNA

Kulić je tokom sastanka sa ruskom visokom delegacijom, koju je predvodio potpredsjednik Ruske akademije i nauka i član predsjedništva Ruskog istorijskog društva Nikolaj Makarov, izrazio čast i zadovoljstvo što je ta ugledna ruska delegacija, koja je prvi put u BiH, posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju uspješne saradnje koju Univerzitet kontinuirano ostvaruje sa ruskim univerzitetima i institucijama u različitim naučnim i kulturnim oblastima. Istaknuto je da Rusi imaju posebnu empatiju prema prijateljskom srpskom narodu i razumijevanje za dešavanja na ovim prostorima.

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakli su da studenti i profesori tradicionalno odlaze na usavršavanja na ruske visokoobrazovne institucije, te izrazili nadu da će ta saradnja biti intenzivnija nakon ove posjete.

Oni su informisali rusku delegaciju da studenti Muzičke akademiji borave na muzičkoj akademiji Gnjesin u Moskvi, te da na Filozofskom fakultetu postoji Katedra za ruski jezik, kao i Centar za ruske studije, po čemu je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedinstven u BiH.

Rektorski tim je istakao uspjeh studenata Katedre za rusistiku koji su pokazali izuzetan nivo vladanja ruskim jezikom, zauzevši prvo i drugo mjesto na takmičenju iz poznavanja ruskog jezika.

Delegacija je izrazila spremnost za razgovare o predmetima koji su od zajedničkog interesa, te naglasila da Rusko istorijsko društvo sarađuje sa deset ruskih univerziteta koji se bave istorijom, ali i drugim oblastima.

Kako je navedeno, jedan od razloga dolaska ruske delegacije u BiH je i otvaranje izložbe "Put do pobjede", koja je dio većeg projekta "Put do pobjede: istorijski izvori svjedoče", a koji se realizuje u susret 75 godina od Dana pobjede nad fašizmom.

Veliki dio arhivskog materijala koji je duže vrijeme bio klasifikovan kao "strogo povjerljivo", dio je izložbe koja će biti otvorena do 23. januara u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Osim Makarovog, u delegaciji su bili član predsjedništva Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor fonda Istorija domovine Konstantin Mogilevski, ministar-savjetnik Ambasade Rusije u BiH Aleksej Keresteđijanc, prvi sekretar Ambasade Rusije Anton Sokolov, portparol Ruskog istorijskog društva Sergej Kopilov i šef dopisništva novina Ruska gazeta Aleksandr Borisov.

Sastanku su prisustovali i prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović, prorektor za nastavu Vera Ćevriz-Nišić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Јelena Krunić i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Marko Gutalj.