X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2020 |  14:32 ⇒ 14:35 | Izvor: RTRS

MUP-u uručeni detektori droge kod vozača (FOTO)

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uručili su danas predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske deset najsavremenijih uređaja - analizatora za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu kod vozača i drugih učesnika u saobraćaju.
Saobraćaj - Foto: RTRS
SaobraćajFoto: RTRS

Riječ je o savremenim prenosivim ručnim uređajima, koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić istakao je da vožnja pod dejstvom opojnih droga i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji sa alkoholom, povećava rizik od nastajanja saobraćajnih nezgoda.

Foto: SRNA

Krunić je naveo da je Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja još 2017. godine objavio dokument pod nazivom "Prevencija vožnje pod dejstvom droga u Evropi", u kojem su date jasne preporuke za smanjenje procenta vozača pod dejstvom opojnih droga u zemljama članicama, te da je na tragu tih preporuka, analiza i prepoznatih problema Agencija za bezbjednost saobraćaja izvršila nabavku ovih uređaja.

On je dodao da se na ovaj način,Republika Srpska izdvojila kao prva zemlja u regionu koja je obezbijedila preduslove za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definisani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Foto: RTRS

Krunić je podsjetio da je Agencija za bezbjednost saobraćaja ranije MUP-u Srpske donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduslovi za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju.

Uređaji za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.