X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2020 |  14:37 ⇒ 14:49 | Izvor: SRNA

Nastavljaju se istraživanja na lokalitetu Muharine

Muzej Semberije nastaviće ove godine iskopavanja na lokalitetu Muharine kod Poljoprivrednog dobra Novo Selo, gdje je 2018. pronađen muški skelet star 2.500 godina, kao i jedan ženski iz srednjeg vijeka, rekao je direktor Muzeja Momčilo Koprivica.
Muharine (foto:gradbijeljina) -
Muharine (foto:gradbijeljina)

- Prva faza ovog istraživačkog posla koji je započela austrijska organizacija Orea je završena, a posao na drugoj fazi trebalo bi da bude nastavljen u ovoj godini jer se u prošloj, iz objektivnih razloga, nisu stekli uslovi za to - kaže Koprivica.

Tada je u dvije grobnice, od kojih je jedna stara više od 2.500 godina, pronađen muški skelet.

- U drugoj grobnici pronađen je ženski skelet iz srednjeg vijeka, a šta će pokazati novo iskopavanje koje bi trebalo da bude na nekoliko stotina metara od ovog u Novom Selu, ostaje da se vidi - rekao je Koprivica.

On navodi da je Muzej Semberije, najstarija bijeljinska ustanova kulture, završio sve zacrtane planske aktivnosti u prošloj godini.

U ovoj godini Muzej obilježava jubilej - pola vijeka rada, povodom čega će tokom godine biti organizovane brojne  aktivnosti.

Muzej Semberije se finansira iz gradskog budžeta sa 240.000 KM godišnje, ali, prema riječima Koprivice, ova ustanova godišnje aplicira različitim projektima i prema Savjetu ministara, te nekim međunarodnim i domaćim organizacijama.

U 2019. godini Muzej Semberije je priredio 12 tematskih izložbi, te učestvovao u organizovanju Pantelinskih svečanosti i manifestaciju Višnjićevi dani.