X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2020 |  18:00 ⇒ 18:01 | Izvor: sputniknews.com

Lavrov upozorio šta sve podriva međunarodnu bezbjednost

Agresivno ponašanje Zapada podriva međunarodnu bezbjednost, a sankcije i trgovinski ratovi narušavaju povjerenje u svijetu — najbolji primjer za to su pokušaji da se osujeti "Sjeverni tok 2", uprkos mišljenju vodećih zemalja Evropske unije, upozorio je vršilac dužnosti šefa ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

Na godišnjoj konferenciji za novinare Lavrov se osvrnuo na rezultate rada Ministarstva spoljnih poslova u 2019. godini, a odgovarao je i na pitanja novinara o brojnim temama, uključujući i unutarpolitičku situaciju u Rusiji, konflikte na Bliskom istoku, kao i probleme sa gasovodima.

Za konferenciju vršioca dužnosti šefa ruske diplomatije bilo je akreditovano više od 300 novinara iz preko 50 zemalja svijeta.

Budući da je ruska Vlada nedavno raspuštena, pitanje koje je najviše interesovalo novinare bilo je — da li će Lavrov ostati na funkciji ministra inostranih poslova i u novom sastavu Vlade, na šta on nije dao precizan odgovor. On je rekao da je njemu naloženo da ispunjava svoje obaveze, i da on to i čini.

Tokom konferencije govorio je i o brojnim spoljnopolitičkim pitanjima, kao i o gorućim problemima na Bliskom istoku.

Agresivno ponašanje Zapada podriva međunarodnu bezbjednost
Lavrov je istakao da ključni destabilizirajući faktor u svijetu ostaje agresivno ponašanje nekih zapadnih zemalja, prije svega SAD.

- Orjentacija je na podrivanju međunarodno-pravne arhitekture bezbjednosti i zamjeni međunarodnog prava svojim poretkom. Na toj liniji je i ponašanje u vezi sa Sporazumom o raketama kratkog i srednjeg dometa START, zaoštravanje u zoni Persijskog zaliva i NATO blizu granica Rusije. Deficit povjerenja se povećava zbog takvih metoda nelojalne konkurencije, kao što su sankcije i trgovinski ratovi. Najbolji primjer za to su pokušaji da se osujeti "Sjeverni tok 2" uprkos mišljenju vodećih zemalja EU - rekao je ministar.

Na pitanje američke novinarke da prokomentariše impičment američkog predsjednika Donalda Trampa, koji će po mišljenju mnogih na Zapadu oslabiti američku podršku Ukrajini i ojačati pozicije Rusije, Lavrov je odgovorio da je ona Amerikanka i da ona bolje zna.

Lavrov je takođe rekao i da posljednji sastanak o strateškoj stabilnosti između američkih i ruskih diplomata u Beču nije omogućio stranama da postignu impresivne rezultate, ali da se dijalog nastavlja.

On je naglasio da će se Rusija čvrsto zalagati da osigura da naš svijet ne ostane bez sporazuma koji će bar nekako zadržati i kontrolisati naoružanje, posebno nuklearno, kao i pitanja neširenja oružja za masovno uništenje.

Lavrov je takođe rekao i da Rusija nema nikakve sumnje da Tokio nema zlonamjerne namjere protiv Ruske Federacije, ali da ne može da ne uzme u obzir razmiještanje američkog udarnog oružja na njenim granicama. Riječ je o sistemima PRO "Egis ašor", koje su SAD testirale za lansiranje raketa koje su prethodno zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Prioriteti ruske diplomatije
Napomenuo je i da je Moskva zabrinuta zbog mogućnosti razmještanja sistema "Egis" na teritoriji Јapana i da se o tom pitanju vodi dijalog.

Govoreći o sirijskoj krizi, Lavrov je rekao da postoji napredak u regulisanju situacije u gotovo svim oblastima - vojno-političkim, diplomatskim i humanitarnim.

Lavrov je naglasio da borba protiv međunarodnog terorizma ostaje jedan od prioriteta Rusije.

- Ruska diplomatija sprovodi kurs koji je odredio predsjednik zemlje - nezavisni i multivektorski, i ulaže napore da dođe do deeskalacije i da ojačaju pravni principi. I naravno - trudimo se da osiguramo bezbjednost. Neosporni prioritet je borba protiv međunarodnog terorizma, između ostalog i u Siriji, i da unapredimo politički dijalog. Dali smo doprinos i prevazilaženju drugih sukoba u regionu - u Libiji i u Јemenu. Rusija računa da će Savjet bezbjednosti UN podržati rezultate konferencije o Libiji u Berlinu - poručio je Lavrov.

​Ističući jedan od najvećih problema današnjice - konflikt Irana i SAD, on je istakao da bi i Vašington i Teheran trebali da se pozabave deeskalacijom, umjesto što razmijenjuju prijetnje.

Naglasio je da eskalacija tenzija u odnosima Irana i SAD neće doprineti rješavanju ni jedne krize u regionu.

- Tragedija sa obaranjem ukrajinskog aviona je signal da je neophodno pozabaviti se deeskalacijom, a ne prijetnjama - rekao je Lavrov.

Govoreći o spoljnoj politici SAD, Lavrov je rekao da nije isključeno da Vašington namjerava i ove godine da ponovi "venecuelanski scenario" i u drugim zemljama svijeta.

- Јako je teško predvidejti buduće poteze naših američkih kolega, međutim, nije isključeno da će Vašington ponoviti poteze koje je primenio u Venecueli i na druge zemlje - upozorio je on.

Dobre vesti iz Ukrajine

Osvrnuo se i na pitanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, rekavši da Rusija smatra izuzetno važnim da se u što skorijem periodu organizuje sveobuhvatni sastanak predstavnika svih zemalja-potpisnica tog dokumenta, a prije svega se tu misli na Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Rusiju i Iran.

Lavrov se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, rekavši da prvi put poslije duže pauze odatle stižu dobre vijesti.

- Uspjeli smo da ostvarimo napredak u unutarukrajinskoj krizi, poslije tri godine prekida održan je "normandijski samit‘" nakon što je novo rukovodstvo najzad uspjelo da sprovede odluke dva prethodna samita četvorke. Očekujemo da će donošenje odluka pomoći da se ostvari napredak u sprovođenju minskog kompleksa mjera. One ne treba da ostanu samo mrtvo slovo na papiru, kako je to bilo u vrijeme vlasti Porošenka - zaključio je vršilac dužnosti šefa ruske diplomatije Sergej Lavrov.