latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:35 ⇒ 18/01/2020 | 08:47 | Autor: RTRS

Lobisti "koče" ulazak ruskih lijekova u BiH

Kome ne odgovara da lijekovi ruskih farmaceutskih kompanija uđu na tržište BiH? Odgovor bi trebalo da ima Agencija za lijekove BiH. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske očekuje od ove Agencije da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih farmaceutskih kompanija i da ne dozvoli da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima, očito, ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH.

Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim standardima i koji sada uspješno snabdijevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH, pitaju se u Fondu zdravstva Srpske.

Republika Srpska na lijekove godišnje troši više od 150 miliona maraka i uvođenje lijekova ruske farmaceutskih kompanija osim kvaliteta značilo bi i uštedu.

- Da se dozvoli da kvalitetni lijekovi dođu na naše tržište kako bi se snizile cijene, jer što je veća konkurencija to su niže cijene. Sa manjim troškovima možemo obezbijediti druge lijekove za naše pacijente - izjavio je direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić.

Iz Fonda zdravstva Srpske poručuju da ako se nešto hoće, to onda bude i brzo. Kao primjer navode kubansku vakcinu protiv karcinoma, koja je po ubrzanoj proceduri i bez dozvole Evropske agencije za farmakologiju i mišljenja članova Komisije za lijekove BiH registrovana u BiH. Očito da je stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na ovo tržište, pojašnjavaju u Fondu.

Komisiju za lijekove pri Agenciji za lijekove čini po sedam članova iz Republike Srpske i Federacije BiH i jedan iz Brčko Distrikta. Prema posljednjem glasanju za stavljanje u promet ruskih lijekova u BiH članovi Komisije iz Federacije bili su protiv.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak ne želi, kako kaže, da komentariše medijske napise. U kratkoj poruci pojasnio je da su predmetni lijekovi u proceduri i da on kao direktor nema uticaj i ne želi da ga ima na pomenutu komisiju, koja je, kako je naveo, nezavisna u svom radu.

- Članovi Komisije dolaze ispred ministarstava zdravlja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, isto kao i članovi Stručnog vijeća (Upravnog odbora) Agencije. Kao još jedan razlog za uzdržavanje od komentara na pomenutu temu (pored mogućeg tumačenja izjave kao neke vrste pritiska na članove Komisije) direktor navodi vrlo izglednu optužbu od strane bilo koga da se stavlja na jednu od strana, što mu ni u kom slučaju nije namjera - navodi se iz Agencije za lijekove BiH.

Pojedini mediji u Federaciji BiH nezvanično su objavili da su članovi Komisije iz Federacije glasali u skladu sa preporukama entitetskog ministarstva zdravlja, iz kojeg danas nije bilo zvaničnog stava. U telefonskom razgovoru portparol ovog ministarstva Zlatan Peršić tvrdi da, osim predlaganja članova Komisije, drugi uticaj na njih nisu imali.