X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2020 |  20:45 | Izvor: sputniknews.com

Pola vijeka legendarnog "Mačevaoca": Su-24 i dalje u odbrani ruskog neba (VIDEO)

Prije tačno 50 godina bombarder Su-24, koji je u to vrijeme nosio šifru T-58M, prvi put se vinuo u nebo. Letjelicom je upravljao sin legendarnog konstruktora Sergeja Iljušina — test pilot Vladimir Iljušin. Su-24 je kasnije u NATO-u dobio naziv "Fencer" (mačevalac).
Pola veka legendarnog „Mačevaoca“: Su-24 (Foto:Common Domain) -
Pola veka legendarnog „Mačevaoca“: Su-24 (Foto:Common Domain)

Avion ima promenljivu geometriju krila, što mu je omogućilo postizanje velike brzine.
To je bila prva letjelica u SSSR koja je namijenjena za sve vremenske uslove.

Su-24 je korišćen u ratu u Avganistanu i Čečeniji, kao i prilikom napada na teroriste u Siriji. Za sve vrijeme proizvodnje, od 1971. do 1993. godine, napravljeno je oko 1.400 aviona Su-24.

Modifikacija Su-24M opremljena je novim sistemom za nišanjenje i navigaciju PNS-24M "Tigar", zahvaljujući kom je avion sposoban da leti na malim visinama (od 50 metara) u automatskom i poluatomatskom režimu.

Istaknutije modifikacije letjelice su i Su-24MR (avion za izviđanje), Su-24MP (za ometanje komunikacija), Su-24MK (izvozna verzija bombardera) i druge.

Najnovija modifikacija aviona je Su-24M2. Novi sistem opreme omogućava da se koristi navođeno oružje kao i kod Su-34, koji će u budućnosti zamjeniti Su-24 u ruskom naoružanju.

Naoružanje Su-24 obuhvata streljačko-topovsko naoružanje i navođene i nenavođene rakete. Masa borbenog tereta iznosi do sedam tona.