latinica  ћирилица
17/01/2020 |  21:27 ⇒ 21:27 | Autor: ATV

Rajčević: Realizovali smo više od 90 odsto zactranog programa

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je ministarstvo koje predvodi u prošloj godini realizovalo više od 90 odsto zacrtanog programa.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

- Realno smo sagledavali stvari i realizovali postavljene zadatke. Mislim da sam nametnuo novi tempo rada, iako je nezahvalno govoriti o svom radu - rekao je Rajčević večeras za Alternativnu televiziju.

On je istakao da želi da sasluša konstruktivan prijedlog, ali i da je spreman da odgovori na laži i klevetu.

- Podnio sam tužbu protiv poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Draška Stanivukovića koji nije govorio istinu gostujući u programu jedne od televizija. Sada smo u sudskom procesu. Nažalost, svjesno se na posljednjoj sjednici Skupštine išlo u urušavanje njenog digniteta. Dobro je što se u tome nije uspjelo - dodao je Rajčević.

On je naglasio da je Nacrt zakona o visokom obrazovanju ključna tema za Republiku Srpsku.

- Ovaj zakon je prioritetan za našu naciju. Uložili smo ogroman napor da dođemo do ovog zakona od koga zavisi funkcionisanje društva. Јedna od ključnih stvari i novina u zakonskom rješenju je veza privrede i naučnoistraživačke zajednice, a predstavnici privrede biće aktivni i u upravljačkim strukturama javih univerziteta - rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, politička situacija u BiH u posljednjih godinu dana je bila teška i izazovna.

 - U BiH je prilično nesređena situacija. Јoš uvijek nije formirana vlast u Federaciji BiH, što će biti izvor operativnih i političkih problema. Uprkos svemu, Vlada Srpske je uspjela da sve ovo prebrodi i održi ekonomsku stabilnost, što je najveći domet u prošloj godini - kaže Rajčević.

On je napomenuo da se radi na rješavanju problema akreditacije visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske i da je o ovome razgovarao sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

- Mislim da će ovo pitanje biti konačno rješeno. U ovom slučaju mora prevladati razum, jer je najvažnije pitanje da li će diplome naših studenata biti prizante i hoće li naše visokoškolske ustanove moći da učestvuju u međunarodnim projektima. Ovdje je riječ o samovolji jednog čovjeka, ali je sigurno da neće biti dozvoljeno da bude ugrožena budućnost Srpske - naveo je Rajčević.

On je rekao da se mora početi sa reformskim procesima i da je Vlada Srpske tome posvećena.

- U ovoj godini ćemo raditi na implementaciji nekoliko projekata, među kojima je sistem objedinjene naplate komunalnih usluga, zatim projekat `e-bebe`. Uskoro možemo očekivati i promociju elektronskog potpisa i na pragu smo digitalne revolucije koja će se ogledati i u poboljšanju rada upravnih organa - zaključio je Rajčević.