latinica  ћирилица
18/01/2020 |  09:59 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Drljača: Tvrdnje iz Fonda nisu utemeljene

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ocijenio je neutemeljenim tvrdnje hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz elektrane "Krško" da njegovo odlaganje na Trgovskoj gori ne bi ugrozilo 300.000 stanovnika u slivu rijeke Une, jer ne vjeruju garancijama Hrvatske da će sve biti urađeno prema propisima.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

- Znajući da Hrvatska nije toliko razvijena u tehnološkom smislu da obezbijedi sve te uslove, opravdano je pitanje ko garantuje da će objekat i skladištenje radioaktivnog otpada biti urađeno po svim propisima? Sudeći prema dosadašnjoj praksi zataškavanja prilikom donošenja odluka, vjerujemo da će tako biti i u narednom periodu. Ne vjerujemo njihovim garancijama - rekao je Drljača Srni.

Drljača smatra da Hrvatska želi da za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" odabere jeftinije rješenje, što nije sigurno za stanovnike Novog Grada i drugih opština u slivu rijeke Une.

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković je istakao kako zabrinjava neobjektivnost demanta Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško", te smatra da je to razlog više za brigu.

Prema njegovim riječima, govoriti da skladišta tog tipa ne predstavljaju nikakvu opasnost, vrijeđa inteligenciju, a tek onda otkriva apsurdnosti takvih istupa.

- Ukoliko Fond iz Hrvatske želi demantovati nekoga, potrebno je da krenu od svog ministra za životnu sredinu Tomislava Ćorića, koji je u više navrata izjavio da je Trgovska gora lokacija za odlagalište, znači trajno odlaganje, a ne skladište, što bi značilo privremeno deponovanje - ukazao je Crnković.

Crnković je istakao da se nazire odgovor na pitanje ko koga smije demantovati, a ko koga ne.

On je ocijenio i da patetično zvuči uporno ponavljanje floskula poput one da će sve biti rađeno "u skladu sa najvišim svjetskim standardima", jer ova priča traje 20 godine čime pokazuju kako rade prema tim standardima. "Krajnje je vrijeme da se na ovo stavi tačka", dodao je Crnković.

Nakon što je Srna 5. decembra prošle godine objavila da Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke, iz Fonda su istakli da "skladišta u kojima se zbrinjava nisko i srednje radioaktivni otpad ne predstavlja nikakvu opasnost za lokalno stanovništvo, uz uslov da se grade i nadziru u skladu sa najboljom svjetskom praksom".

Povezane vijesti:

Fond tvrdi da odlaganje radioaktivnog otpada neće ugroziti stanovništvo