X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
18/01/2020 |  11:52 ⇒ 13:07 | Izvor: RTRS

Ugljevik: Za izgradnju kuća višečlanim porodicama 50.000 KM

Na području Ugljevika živi 301 porodica poginulih boraca i 648 ratnih vojnih invalida, od kojih su 57 ratni vojni invalidi od prve do pete kategorije.

Za izgradnju kuća višečlanim i socijalno-ugroženim porodicama demobilisanih boraca, koji nisu obuhvaćeni stambenim programom Vlade Republike Srpske, opština Ugljevik iz budžeta izdvojila je u prošloj godini 50.000 KM.

Krov nad glavom do proljeća dobiće četiri porodice.

Šestočlana porodica Đokić iz Gornje Trnove, Žiko i Brankica sa kćerkama Aleksandrom, Anđelom, Mašom i sinom Vajom žive u neuslovnoj, naslijeđenoj kući, koja je 2014. godine bila poplavljena. U novoizgrađenu kuću useliće se ovog proljeća.

- Borac sam prve kategorije. Nezaposlen. Nemam stalna primanja. Samouk sam, bavim se građevinom, radim sve poslove da bih izdržavao porodicu - kaže Žiko Đokić.

Njegova supruga, Brankica ističe da je život ljeti mnogo lakši s obzirom da se bave poljoprivredom, dok zimi ni ona ni suprug nisu u mogućnosti da rade. Kako ističe, donacija kuće im mnogo znači jer je stara dotrajala i neuslovna i zahvaljuje se svima koji su pomogli.

Useljenje u novi dom s nestrpljenjem očekuju i najmlađi Đokići.

- Radujem se zato što ću imati svoju sobu, da učim, igram se i da mi dolaze drugari - kaže mala Maša Đokić.

U kući demobilisanog borca prve kategorije Јovana Stevanovića iz Gornje Trnove, koji nije zaposlen i nema primanja, jesenas je izbio požar.

Vatra je progutala sve što je imao. Dom mu je obnovljen zahvaljujući pomoći Boračke organizacije i opštine Ugljevik.

- Kuća mi je izgorjela od kabla od struje. Izgorjelo je sve u kući. U njoj je život bio onemogućen. Sada imam novu kuću i zahvalan sam svima - kaže Stevanović.

Za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije opština Ugljevik izdvojila je prošle godine 50.000 KM.

Ovaj program će biti nastavljen i u ovoj godini. Za pomoć u stambenom zbrinjavanju, nadležnim institucijama obratilo se još 17 porodica iz ove populacije.

- Prioritet će za ovu godinu biti porodice koje imaju više djece gdje su borci prve ili druge kategorije i gdje niko iz tih porodica ne radi - naveo je Јovan Marinković, predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik.

Na ovom području ranije su, uz pomoć Vlade Srpske, resornog ministarstva i RiTE Ugljevik izgrađeni stanovi i kuće za 131 porodicu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije.

Za sve vidove zbrinjavanja boračkih kategorija iz opštinskog budžeta izdvaja se godišnje oko pola miliona KM.