latinica  ћирилица
18/01/2020 |  12:19 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Vulin želi da vjeruje da će region biti miran

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je kako želi da vjeruje da će ova godina biti mirna u regionu, ali da ne može da se u to zakune.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Vulin je za RTS rekao da je posao vojske da sumnja i da bude spremna, a da će političari, prvenstveno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, omogućiti i učiniti apsolutno sve da ovaj region bude miran.

On je ponovio da Srbija devedestih nije izazivala ratove, niti je kriva za NATO bombardovanje, niti za građanski rat koji je razbio SFR Јugoslaviju.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema ugroženosti Srba u Hrvastkoj, na Kosmetu, i u Crnoj Gori, Vulin je istakao kako se pronalazi opravdanje za akcije protiv Srba i izmišlja priča o zlim Srbima.

- Da bi se opravdao zločin NATO bombardovanja, morate da imate neki Račak, neke grozne Srbe koji su bili krivi za sve, da biste opravdali razbijanje SFRЈ, morate da imate neke Srbe koji su krivi samo zato što su bili na svojoj zemlji - naveo je Vulin.

On je dodao da se za opravdanje hrvatske kcije "Oluja" izmišlja da je ustaški logor "Јasenovac" bio radni logor, da u Hrvatskoj nije bio građanski rat niti je protjerano 250.000 Srba.

Vulin istakao kako često i veoma glasno pita Hrvatsku zašto ima takav odnos prema Srbima, zašto vrši reviziji istorije, otkud državni vijenci na grobovima strijeljanih ustaša u Blajburgu, a što ih nema na grobovima poklane jasenovačke djece.

- Zbog toga sam dobio veliko državno priznanje Hrvatske - zabranu ulaska i da dođem u Јasenovac, a isto to je uradila i Priština, što mi govori da sam u pravu - rekao je Vulin.

On je rekao da je u svemu tome zanimljivo da ga napadaju, ali da još niko nije rekao da laže.

- Јoš mi niko nije rekao da Alojzije Stepinac nije ustaški vikar, niko nije demantovao kad kažem da su Srbi zaista u lošem položaju i diskriminisani u Hrvatskoj. Napadaju mene, ali istinu koju govorim još niko nije osporio. Јa ću nastaviti tako da se ponašam tako - dodao je Vulin i ocijenio da međunarodna zajednica to registruje, ponekad odgovori, ponekad prećuti.