latinica  ћирилица
18/01/2020 |  14:50 | Autor: SRNA

Linta: Međunarodna zajednica da zaštiti pravoslavne hramove

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u BiH da konkretno reaguju i zaštite pravoslavne hramove i malobrojne Srbe u federalnom Sarajevu i Federaciji BiH.
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

Linta je osudio varvarske napade na pravoslavne hramove Svetog Save i Svetih apostola Petra i Pavla u Sarajevu, te ocijenio da je nekažnjeno skrnavljenje pravoslavnih hramova samo jedan u nizu dokaza da je mit o multietničkom Sarajevu bezočna laž i izmišljotina.

On je naglasio da je tragična, ali očekivana činjenica, da se pred očima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i drugih međunarodnih zvaničnika nekažnjeno skrnavi i uništava vjerska baština srpskog naroda i šalju poruke mržnje preostalim Srbima u Sarajevu da za njih tamo nema normalnog života.

Cilj bošnjačke politike, podsjetio je Linta, bio je protjerivanje više od 150.000 sarajevskih Srba, a nakon rata sistematsko cementiranje etničkog čišćenja.

- Obijanje, pljačkanje i skrnavljenje navedenih pravoslavnih hramova nije ništa novo i samo su jedan od mnogobrojnih anticivilizacijskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u tom gradu koji traju od završetka rata - istakao je Linta.

Linta je naveo da brojne činjenice pokazuju da je riječ o kontinutitetu rušilačke kampanje i namjeri potpunog zatiranja viševjekovnog postojanja srpskog naroda u Sarajevu, kao i da se malobrojnim Srbima otvoreno poručuje da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili će postati predmet brutalnih fizičkih napada.

- Sasvim je očekivano da bošnjačke vlasti neće javno osuditi ove vandalske napade niti će preduzeti konkretne mjere da se pronađu organizatori i počinioci i da budu najstrože kažnjeni - ocijenio je Linta.