latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:32 ⇒ 19/01/2020 | 09:07 | Autor: RTRS

Mladim bračnim parovima iz Doboja uručeni ključevi deset stanova

Deset mladih bračnih parova iz Doboja, koji su Doboj i Republiku Srpsku odabrali kao mjesto svoje budućnosti, dobilo je ključeve stanova koje će im sufinansirati grad.

Odlukom gradske skupštine aplicirati za stanove može 100 mladih bračnih parova koji narednih 20 godina planiraju da žive i rade u Doboju.

Helena i Petar Јovanović, zbog prilike da dođu do stana, ubrzali su vjenčanje. Aplicirali su za model prema kojem grad finansira 70 odsto stana, a ostalo će oni. Petar je zaposlen kao pekar, a posao će da traži i supruga.

- Planirali smo u maju da se upisujemo, pa kad smo čuli za ovaj poziv odlučili smo malo ranije da se upišemo. Ipak, danas je teško kupiti stan. Bisam imao u planu da igdje idem uopšte. Meni je ovdje sasvim dobro. Ne razumijem zašto ljudi idu odavde - rekao je Petar Јovanović.

Za isti model finansiranja opredijelili su se tek vjenčani Kristina i Stefan Blagojević. Oboje su zaposleni i uskoro će da usele.

- To je odlična prilika za sve mlade bračne parove pa tako i za nas. Za formiranje mlade porodice, to nam mnogo znači - istakla je Kristina Blagojević.

Ključeve novih stanova za osam bračnih parova ranije je uručio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, od koga je i potekla inicijativa za odluku koju je Skupština grada Doboja usvojila početkom septembra. Mogu da apliciraju bračni parovi koji su se vjenčali nakon 11. septembra, koji su mlađi od 30 godina, da najmanje tri godine imaju mjesto prebivališta u Doboju, da im je to prvi brak, te da ne posjeduju nekretnine.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić je najavio da je u pripremi i gradska odluka da bračni parovi, korisnici ovih stanova, po dobijanju trećeg dijeteta, mogu postati vlasnici stana prije isteka ugovora od 20 godina.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i institucijama Srpske za podršku u realizaciji ovog projekta.

Ključeve novih stanova do sada je dobilo 18 tek vjenčanih mladih bračnih parova, a namjera grada je da ih podijeli ukupno 100.