latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:36 ⇒ 19/01/2020 | 08:08 | Autor: RTRS

Јasna poruka iz Nikšića: "Ne damo svetinje!" (FOTO)

U crnogorskim gradovima, i večeras molebani i protestne šetnje, zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Masovno okupljanje je i u Nikšiću, odakle je crnogorskim vlastima poslata jasna poruka: "Ne damo svetinje!"

Ikone u rukama, bosiljak i molitva prije litije - i ove večeri Nikišaćani su molili za spas imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Moleban u Nikšiću (Foto: RTRS)

 Stotine vjernika u nikšićkom Hramu svetog Vasilija ostroškog i crkvenim velikodostojnicima dokaz su da će narod istrajati. Sveštenik Miodrag Todorović i sam priznaje da nije očekivao toliko jaku podršku naroda pa slikovito kaže Zakon o slobodi vjeroispovijesti probudio je vatru u kamenu.

Moleban u Nikšiću (Foto: RTRS)

- Evo samo da ste bili 21. decembra. Bog pustio, kiša posula. Narod stoji, niko ljut, mokri, kako u takav narod da sumnjamo da neće izdržati - rekao je sveštenik Miodrag Todorović.

Večerašnji molebani i litije održani su uoči Bogojavljenja koje pravoslavni vrijernici obilježavaju sutra, tradioconalnim litijama i plivanjem za časni krst. Širom Crne Gore svečanosti povodom tog pravoslavnog praznika posvećene su upravo molitvama za spas crkvene imovine.

Moleban u Nikšiću (Foto: RTRS)