latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:38 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

U Drvaru pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije Јumko

Kao što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i obećao, u Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije Јumko iz Vranja, u kojem je za sada zaposleno 80 radnika, a plan je da se u ovoj fabrici tekstila zaposli 100 lica.

Proizvodni pogon, koji će Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično otvoriti 29. januara, za Drvarčane predstavlja izvor života.

Novka Bajić majka je troje maloljetne djece. Njena petočlana porodica do sada je živjela samo od suprugovih primanja, zbog čega su jedva sastavljali kraj sa krajem.

Zaposlenje u novotvorenoj fabrici za njih znači vid egzistencije ali i poboljšanje životnog standarda.

- Moćićemo platiti režije, što ranije sa suprugovom platom nisam mogla, kao i djeci priuštiti nešto bolje - kaže Bajićeva.

Zaposlenje u Јumku dobila je i Drvarčanka Vesna Rodić, koja je do sada nastojala da preživi sakupljanjem drenjka i pravljenjem domaćih proizvoda od ove voćke. Redovan izvor prihoda, za nju je spas.

- Posao u Јumku biće mi broj jedan. Značiće mnogo za naš kućni budžet, troškove mjesečnih režija i života uopšte - navodi Rodićeva.

Pogon Јumka smješten je u poslovnoj zoni Mlin u Drvaru. Za sada je zapsoleno 80 radnika dok će u narednom periodu, još 20 lica dobiti posao. Značaj pokretanja ovog tekstilca je višestruk.

- Izuzetan značaj i za opštinu Drvar ali i region zbog toga što će te žene moći da obezbijede osnovne egzistencionalne potrebe, poboljšaju kućni budžet, a samim tim uticaće i na povećanje direktnih prihoda u opštini Drvar ali i Kantona 10 - rekla je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Iako je Vranjski tekstilac počeo sa radom u Drvaru, u narednom periodu očekuje se i svečano otvaranje kojem trebaju da prisustvuju najviši zvaničnici iz Republike Srpske, BiH i Srbije.