latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:41 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Hrvatska pritisnuta rokovima - za tri godine mora preuzeti polovinu otpada iz NE Krško

Hrvatska bi, za tri godine, trebalo da počne sa preuzimanjem svoje polovine nisko i srednje radio-aktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, ali to će biti teško ostvarivo.

To je jedan od zaključaka sa jučerašnje sjednice Vlade Hrvatske, prenosi zagrebački Večernji list.

Ovo, i tvrdnja Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radio-aktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, da odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori ni na koji način ne bi ugrozilo stanovništvo u slivu rijeke Une, izazvala je reagovanje struke, rukovodstva i stanovništva opštine Novi Grad, ali i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na navod Srne da bi izgradnjom nuklearnog odlagališta u neposrednoj blizini Novog Grada, i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode "Una", bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke, iz nadležnog Fonda reagovali su – demantom.

U njemu poručuju da "skladišta u kojima se zbrinjava nisko i srednje radioaktivni otpad ne predstavljaju nikakvu opasnost za lokalno stanovništvo, ukoliko se grade i nadziru u skladu sa najboljom svjetskom praksom".

- Prije skladištenja, radioaktivni otpad prolazi niz postupaka - obradu, stabilizaciju, isušivanje, pakovanje i slično, kojim se postiže da paketi budu na najvišem nivou svih sigurnosnih aspekata, i u skladu sa najboljim svjetskim praksama - navodi se u saopštenju Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Ovakvi navodi su potcjenjivački, zlonamjerni i neutemeljeni, smatraju ekolozi.

Sličnog stava je i načelnik opštine Novi Grad, Miroslav Drljača, koji, kako kaže, ne vjeruje garancijama Hrvatske da će sve biti urađeno po pripisima.

- Hrvatska nije tehnički spremna da to sama lageruje, oni u čitavoj toj priči ističu činjenicu da žele da to sve prođe što jeftinije - naveo je Drljača.

Mario Crnković iz ekološkog udruženja "Grin Tim" iz Novog Grada smatra da se radi o klasičnom spinu, koji, kako ističe, stalno im se podvaljuje, a to je kako će obezbijediti najveće svjetske uslove. Rekao je da je to naprosto nemoguće obezbijediti na ovakvoj lokaciji.

Opasnosti koja im prijeti svjesni su i stanovnici Novog Grada. Zbog toga su još jednom poručili da ni po koju cijenu ne žele nuklearni otpad u svojoj blizini.

Saglasni su da bi to praktično značilo da radijacija uništava i prirodu i stanovništvo. Kažu, tako nešto nedopustivo je.

Zbog svega toga, Predsjedništvo BiH vodiće pravnu, političku i međunarodnu borbu kako bi odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori bilo spriječeno, poručio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

- Apsolutno je neprihvatljivo da oni svoj problem rješavaju na taj način. Mogli ste juče da čujete i gospodina Košarca koji je rekao da će to biti jedan od prioriteta - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da će se u razgovorima sa predstavnicima Hrvatske, pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori uvijek postavljati kao najvažnije.