latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:45 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Višegrad: Protest protiv mini-hidroelektrana

U Višegradu protest zbog najave da će se na rijekama Crni i Bijeli Rzav graditi mini-hidroelektrane. Glas protiv prvenstveno se čuo iz ribolovnog i ekološkog udruženja. Tvrde, to će uništiti rijeku.

Višegrađani kategorični - ni po koju cijenu neće dozvoliti izgradnju mini-hidroelektrana u osamnaest kilometara udaljenom Vardištu.

- Rzav je dio svih nas. To je mjesto na kome smo svi odrasli, naučili da plivamo. Radi se o investiciji koja je ekonomski neisplativa - rekao je Marko Rakić, mještanin MZ Vardište.

Potpisana je i peticija kojom od nadležnih zahtijevaju da ne izdaju dozvole.

- Mi znamo da to narušava biodiverzitet i da remeti mnoge stavri, a nama to ne treba nikako - naveo je Dejan Furtula, grupa građana "Odbranimo rijeke Višegrada".

Aleksandar Kojić, predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju "Drinska jezera" Višegrad istakao je da ako se izgrade mini hidroelektrane izgubilo bi se prirodno mrijestilište mladice i doveo se u pitanje njihov opstanak u rijeci Drini.

U lokalnoj upravi se nadaju da će se pronaći rješenje za ovaj problem.

- Primili smo informaciju da su udruženja protiv izgradnje malih hidroelektrana jer su mišljenja da će ugroziti ekološki sistem i uticati na pogoršanje ekologije u samoj rijeci. Kao lokalna vlast smo salušali sve njihove zahtjeve i prijedloge - podsjetio je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Hidroelektrane vrijednosti od oko tri miliona maraka, godišnje bi proizvodile 1,5, odnosno 1,9 gigavat časova električne energije.

Saznajemo da je za koncesiju zainteresovano Privredno društvo "VG Ekoenergija" iz kojeg nisu željeli da komentarišu navode građana.

Podsjećamo, prije desetak godina investitori iz Italije su bili zainteresovani za izgradnju pet mini hidroelektrana na Rzavu.