latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:49 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Holandija ili Nizozemska? Odbor za standardizaciju srpskog jezika riješio dilemu

Odbor za standardizaciju srpskog jezika iz Beograda, neće uvažiti odluku Holandije da je od sada u svijetu zovu Nizozemska. Holandija ostaje Holandija za cjelokupno srpsko govorno područje.

Ne radi se ni o kakvom inatu, niti zbog toga što je tako Hrvatska naziva, već se radi o praktičnim razlozima, kažu u Odboru.

Holandija je u stvari, samo pokrajina mnogo šire teritorije koja se naziva "Nederlend" i takav naziv nije fer prema ostatku teritorije smatraju Holanđani, ali teritorije čiji bi prevod u našim krajevima bio – Nizozemska što mu automatski daje etiketu kroatizma.

- Donesena je odluka da ne diramo ono što je određeno tradicijom. Nije odluka pala zbog toga kakav je odnos srpskog i hrvatskog, nego, kako je akademik Pavle Ivić rekao, novo rješenje je opravdano ako je mnogostruko bolje od starog - navodi Veljko Brborić, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Imamo Njemačku, Finsku, Јapan, koje ni mnogi drugi narodi ne zovu po izvornom imenu, pa ne stoji primjedba da samo mi prevodimo po svom, kažu u Odboru.

- Bilo je velikih potresa, rekao bih nepotrebno, odlukama koje je Holandija donijela. Mi nismo bili obavezni da nešto mijenjamo kod sebe. Imali smo naziv Holandija i ostajemo pri tome - ističe Sreto Tanasić, predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, Beograd.

U raspravu se, preko tvitera, uključio i holandski ambasador u Srbiji, kojem ne smeta da "Nederlend" bude Holandija u Srbiji.

- Izgleda da postoji mali problem oko zvaničnog imena moje zemlje - "Nederlends". Da, mi ćemo prestati da koristimo popularno ime Holandija, ali poštujemo jezike u kojima nema prihvaćenog prevoda. U Srbiji ćemo se i dalje zvati Holandija - naveo je ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh.

 Odluka Odbora je, međutim, samo savjetodavna i nikog ne sprečava da koristi i naziv Nizozemska.

 - Kao Portugal i Portugalija, možda Holandija i Nizozemska jednog dana postane i dublet - dodao je Brborić.

Zanimljivo je da je u samoj Holandiji, odluka prihvaćena gotovo bez ikakve polemike.