latinica  ћирилица
18/01/2020 |  20:23 ⇒ 20:52 | Autor: sputniknews.com

Veliki sukobi policije i demonstranata u Bejrutu, izvedena vojska (FOTO/VIDEO)

Najmanje 75 osoba je povređeno tokom sukoba policije i demonstranata u centru Bejruta, rekao je televiziji Hadat predstavnik libanskog Crvenog krsta. Trideset osoba je primljeno u bolnicu.

Ranije su snage za borbu sa neredima upotrebile vodene topove i granate sa suzavcem protiv agresivne omladine u području Plas Etual, gdej se nalazi predsjednička palata. Demonstranti su pokušali da se probiju na trg, kako bi zatražili da se raspuste zakonodavni organi vlasti.

Ulični aktivisti su gađali policiju kamenicama, petardama, bocama sa zapaljivom smesom i oštrim predmetima. Ima povrijeđenih. Grupa koja je pravila nerede je pohapšena.

Predsjednik Libana Mišel Aun pozvao je vojsku i policiju da zavedu red u centru Bejruta i osiguraju bezbjednost građana.

U centar prestonice se već prebaciju jedinice vojske, kako se ne bi dozvolio pogrom vladinih zgrada, banaka i prodavnica. 

Novi talas uličnih akcija u Bejrutu počeo je u utorak, nakon što su lideri demonstranata objavili kampanju građanske neposlušnosti, kako bi se pojačao pritisak na vladajuće krugove.

Već treći mjesec zaredom u Libanu se održavaju masovni protesti koji su doveli do ostavke koalicione Vlade Sada Haririja 29. oktobra prošle godine. Predsejdnik Mišel Aun dao je mandat za formiranje Vlade 19. decembra bivšem ministru obrazovanja Hasanu Diabu. Njegovu kandidaturu je podržalo 69 od 128 poslanika Parlamenta. Imenovanje novog premijera nije umirilo proteste, čiji lideri traže raspuštanje Parlamenta i održavanje vanrednih izbora.