latinica  ћирилица
19/01/2020 |  08:21 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Plivanje za Krst časni u gradovima Crne Gore

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije jutros služi u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.
Plivanje za Časni krst (arhiv) - Foto: RTRS
Plivanje za Časni krst (arhiv)Foto: RTRS

Nakon Svete arhijerejske liturgije, od Sabornog hrama krenuće Litija do Nemanjine obale, gdje će se na sastavcima rijeka Ribnice i Morače u 12.00 časova biti održano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Mitropolit će u 12.30 časova na istom mjestu obaviti i saborno krštenje djece i odraslih.

Svete liturgije jutros će biti služene i u ostalim gradovima u Crnoj Gori, a potom će se plivati za Časni krst.

Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije jutros služi u Hramu Svete Tekle u Danilovgradu, a po završetku bogosluženja gradskim ulicama proći će bogojavljenska litija do gradskog mosta, gdje će biti osveštana Zeta i plivanje za Časni krst.

U Baru će jutros biti služena liturgija u Hramu Svetog Јovana Vladimira, a u podne će na plaži kod Dvorca Kralja Nikole biti organizovano plivanje za Časni krst.

Srpska pravoslavna crkvena opština grbaljska organizuje u 11.00 časova bogojavljensko plivanje za Časni krst na pristaništu u Bigovi.

Prethodno će u 9.00 časova u Hramu Svetog Nikole biti služena Sveta liturgija, a u 10.30 časova proći će litija.

I U Ulcinju će jutros biti služena Sveta liturgija, a potom će u podne na Maloj plaži biti održano bogojavljensko viteško nadmetanje za Časni krst.

U Nikšiću će danas u 13.00 časova na jezeru Krupac biti organizovano plivanje za Časni krst, a prethodno će biti služena Sveta liturgija.

Parohija paštrovska i Sportsko-rekreativni klub "Svebor" iz Budve organizuju plivanje za Časni Krst. Prvo će u manastiru Praskvica biti služena liturgija i obavljeno vodoosvećenje, a potom će na Svetom Stefanu biti osveštano more i obavljeno plivanje za Časni krst.

Sveta služba biće jutros će u 10.00 časova biti služena i u Crkvi Svetog Nikole u Starom gradu u Kotoru, a bogosluženja će biti i u crkvama u Herceg Novom. Protestna litija u Herceg Novom za odbranu svetinja krenuće iz hramova u 9.30 časova, a pola sata kasnije na Škveru će biti osveštano more i održano takmičenje za Časni krst.