latinica  ћирилица
19/01/2020 |  09:10 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Mitropolit Porfirije: Odnos Podgorice i Prištine isti prema srpskom narodu i Crkvi

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da odnos vlasti u Podgorici prema srpskom narodu, Crkvi, pravoslavlju i demokratskom poretku i načelima nije ništa bolji nego odnos privremenih organa u Prištini.
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije - Foto: SRNA
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski PorfirijeFoto: SRNA

Mitropolit je podsjetio na pokušaje Prištine da srednjovjekovni srpski manastir u Novom Brdu proglasi katoličkim, te upozorio kako slična sudbina čeka i druge srpske svetinje na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

- U katedralnom Hramu Svetog Nikole /u Podgorici/ izvršili su eksperiment in vivo, očiglednu nastavu ne samo za svoje podgoričke đake. Svima su nam jasno pokazali šta će biti sa Moračom, Savinom, Ždrebaonikom i drugim hramovima ukoliko popustimo u odbrani svetinja - rekao je mitropolit Porfirije za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, tu istovjetnost namjera Prištine i Podgorice i narod jasno osjeća.

- Zato se poslije molebana širom Crne Gore, u litijama masovno pjeva o Kosovu, Svetom caru Lazaru i kosovskim junacima - dodao je on.

Na pitanje kako gleda na optužbe da državni vrh Srbije i Patrijaršija, pod plaštom zaštite Srba raspiruju nacionalizam u Crnoj Gori i na Kosmetu, vladika Porfirije je istakao kako je to za njega poznato iskustvo.

- Šta god da učinite određenim grupama u čije ciljeve i projekte se ne uklapate unaprijed ste krivi. Njima nije važna istina, već samo cilj i interes - rekao je mitropolit Porfirije.

Mitopolit smatra da "treba podržati nastojanja Srbije da se obnovi dijalog Srba i Šiptara i da se uspostavi kakav-takav suživot na Kosovu i Metohiji", te ocijenio i kako je sada jasno i svjetskim silama i Albanicima da se Srbija nikada neće odreći tog dijela svoje teritorije.

On je ukazao i kako nije prirodno dijeliti se oko onoga što ovaj narod objedinjuje, a još manje je moralno zloupotrebljavati najbitnije pitanje za ostvarenje uskih interesa.

- Naročito je važno da mi, kao ljudi Crkve, izbjegnemo svaku vrstu politikanskog odnosa prema Kosovu. Episkopi i sveštenici ne treba da se opredjeljuju između partija - rekao je vladika Porfirije.