latinica  ћирилица
19/01/2020 |  09:28 ⇒ 10:02 | Autor: sputniknews.com

Novi slučajevi opasnog koronavirusa u Kini

Sedamnaest novih slučajeva upale pluća izazvane novim koronavirusom od kojeg su već preminule dvije osobe, zabilježeno je u centralnom dijelu Kine.

Do sada su identifikovana 62 slučaja novootkrivenog virusa u gradu Vuhan, potvrdili su zvaničnici, podsjećajući da je dvoje preminulo, dok je osmoro pacijenata u kritičnim stanju.

Azijske zemlje, kao i tri američka aerodroma, uveli su poseban pregled putnika koji su stigli aviokompanijama iz centralne Kine zbog bojazni od mogućeg širenja virusa. Među tim zemljama su Tajland i Јapan, u kojima su već prijavljena tri slučaja prenumonije kod ljudi koji su došli iz Vuhana.

Kako se navodi, svi koji su zaraženi ovim virusom, posjetili su lokalnu riblju pijacu, a njihovi početni simptomi su bili groznica i kašalj.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila na moguće širenje virusa, kao i ograničen prenos sa čovjeka na čovjeka, prenio je Tanjug.

Kineska vlada želi da izbjegne ponavljanje epidemije SARS-a, teškog akutnog respiratornog sindroma, drugog koronavirusa koji se sa juga Kine krajem 2002. i proširio po svijetu usmrtivši gotovo 800 ljudi.