latinica  ћирилица
19/01/2020 |  13:54 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Saff.ba: Bošnjaci izgubili političku kontrolu nad pravosuđem

Najpopolarniji radikalni islamistički portal u BiH Saff.ba u svom tekstu "Milan Tegeltija se poigrava bošnjačkom politikom" priznao je gubitak bošnjačke političke kontrole nad pravosuđem i kampanje koje se provode protiv predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije
Milan Tegeltija - Foto: nezavisne novine
Milan TegeltijaFoto: nezavisne novine

U tekstu ističi da se predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija sve otvorenije ismijava sa bošnjačkom politikom. On efikasno i sa lakoćom savlada svaku kampanju koja je usmjerena prema njemu. Toliko je efikasan da se stiče dojam da mu niko ništa ne može.

Smatraju da je pravosuđe je jedan od najbitnijih stubova od kojeg zavisi stabilnost BiH.

- Dolaskom Milana Tegeltije na čelo Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bošnjaci su potpuno izgubili uticaj u ovom prevažnom segmentu BiH. Na čelu Ministarstva pravde je Hrvat, na rukovodećim pozicijama Suda i Tužilaštva BiH su Srbi, Hrvati i ostali, a Bošnjaka nema ni na mapi. Naravno, Tegeltija je najzaslužniji što Bošnjaci nisu mogli dobiti nijednu rukovodeću poziciju u Sudu i Tužilaštvu - naglašava se u tekstu.

Oni navode da se Milan Tegeltija nedavno drsko pohvalio beogradskim medijima kako je njegovim dolaskom SDA izgubila uticaj nad pravosuđem.

- Takođe, kao jednu od velikih promjena nakon svog dolaska, Tegeltija je istakao značajno povećan broj procesuiranja boraca tzv. Armije RBiH za navodne zločine. Ovo je samo jedan primjer koliko štete se nanosi BiH i Bošnjacima zbog gubitka kontrole u pravosuđu - piše Saff.ba.

Navode da je na posljednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH čak 31 poslanik bio protiv davanja podrške Izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

- Parlamentarci su žestoko kritikovali nedolazak predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije na posljednju sjednicu Predstavnilkog doma PSBiH na kojoj se raspravljalo o izvještajima VSTs-a BiH za 2017. i 2018. godinu. Tegeltija nije prisustvovao ni na sjednici prošlog saziva Predstavničkog doma kada se raspravljalo o VSTS-u. Njegov odgovor na ovakvo glasanje i sve prozivke je ponovo bio isti, on se ismijava sa svima. Tegeltija je poručio bh. parlamentarcima da ne razumiju podjelu vlasti i da ne znaju šta je pravosuđe - zaljkučije se u tekstu ovog portala.