latinica  ћирилица
19/01/2020 |  15:03 | Autor: RTS

Amerikanci spremaju novi "Drim tim" za Igre u Tokiju

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država trebalo bi da u najjačem sastavu nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiju. Amerikanci očekuju novi "drim tim" koji će vratiti slavu nacionalnoj košarci poslije razočaravajućeg nastupa na Mundobasketu.
Srbija-Amerika(foto:FIBA) -
Srbija-Amerika(foto:FIBA)

Selekcija SAD koju vodi Greg Popović je, zbog brojnih otkaza, doživila debakl na Svjetskom prvenstvu u Kini i završila ga na šestoj poziciji.

Više od 15 igrača je otkazalo Popoviću, ali se sada očekuje da svi budu prisutni u olimpijskom timu, kako bi se odbranila zlatna medalja osvojena prije četiri godine u Riju.

Među onima koji nisu igrali u Kini su Entoni Dejvis, Bredli Bil, DŽejms Harden, Demijan Lilard, Kevin Lav, Si DŽej Mekalum..

Američki mediji prenijeli su da su i sami igrači spremni da se obavežu na igranje za nacionalni tim preko ljeta, u šta je uvjeren i sportski direktor reprezentacije DŽeri Kolanđelo.

- Očekujem da se svaki američki košarkaš kojeg pozovemo odazove i da će biti na raspolaganju za konačnih dvanaest. Preliminarni spisak objavićemo krajem januara - rekao je Kolanđelo za Njujork Tajms.

Novinar ovog lista Mark Stajn je potvrdio je da će do kraja mjeseca košarkaški reprezentativni program SAD objaviti širi spisak igrača na koje će selektor računati. Prema Kolanđelovim najavama, na spisku bi trebalo da se nađe 40 imena, on će do juna biti skraćen na 12 najboljih, koji će početi prirpeme za olimpijski turnir.

Aktuelna situacija podsjeća na onu pred Olimpijske igre u Pekingu 2008, kada su Amerikanci na turnir došli sa takozvanim "timom iskupljenja". Tim je tek preuzeo legendarni trener Djuka Majk Kžiževski i nije mogao dalje od bronze, što se preko okeana smatra razočaranjem.

Dvije godine kasnije je ekipa predvođena Kobijem Brajantom, Lebronom DŽejmsom, Dvejnom Vejdom i ostalim zvezdama došla do najsjajnijeg odličja i smatra se najjačim sastavom SAD od originalnog "Drim tima" 1992. godine u Barseloni.

Od 1992. godine Sjedinjene Države samo jednom nisu uspjele da osvoje zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (2004).