latinica  ћирилица
19/01/2020 |  16:11 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Amfilohije: Đukanović ne može znati šta je crkveno, a šta političko, jer nije kršten

Amfilohije je nakon Bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Podgorici rekao da su Morača i Ribnica danas postale rijeka Јordan
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Savo Prelević) -
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Savo Prelević)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da "sabranja naroda" u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti nijesu politički skupovi, kako ih je nazvao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji, kako je kazao, ne može ni znati šta je crkveno, a šta političko jer nije kršten.

- Vi ste svjedoci sabranja ovog naroda danas iz Podgorice i šire od nje. Јe li to bio politički skup ili crkovni skup? A ako on ovo naziva poltičkim skupom onda on ne zna, a nije čudo da ne zna šta je crkovno, a šta je političko jer nije ni kršten. To jedno, a drugo to što poziva da razgovoaramo o Zakonu, ovaj narod je i ovdje danas rekao svoju riječ, to je bezakonje, to nije zakon, to je otimanje svetinja - rekao je Amfilohije nakon Bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Podgorici, na Sastavcima (Mjesto gdje se sastavljaju Morača i Ribnica).

Na pitanje da li to znači da neće pregovarati sa vlastima dok se Zakon povuče on je odgovorio potvrdno.

- Apsolutno. Kako da razgovaramo o jednoj laži i nepravdi koja je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se dogodilo Crnoj Gori to je taj zakon. Ne možemo da razgovaramo o tome, to je i njemu rečeno, prema tome kako on hoće. On može protiv naroda, ali ako je zaista narodna vlast onda će da čuje glas naroda koji ne da svetinje i koji priziva sve ljude da ispoštuju drevna zavještanja od Јovana Vladimira pa do kralja Nikola. Ako hoće da bude istinski vladar neka ispoštuje puteve kralja Nikole, gospodara Crne Gore - poručio je Amfilhije Đukanoviću.

On je dodao da "o tome nema razgovora, oni mogu da izvrše nasilje ali očevidno da ovaj narod to nasilje ne prihvata, niti priziva na nasilje".

- Priziva na razum na mudrost, na pravdu, na istinu, na ljubav. To su ovi skupovi, a političari neka vode svoju politiku, ovo je Božji skup. Ova crkva Božja dvije hiljade godina organizuje ovaj skup, njoj pripadaju milioni ljudi i danas i kroz vjekove su pripadali i pripadaće i u buduća vremena bez obzira kako se mijenjali političari. Danas su ovi sutra su oni, a crkva je vječna - rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, vlast može da traži, ali "ovaj narod će da se sabira i ubuduće i to sve više."

- I ako zaista imaju razuma, a imaju nadam se, oni će shvatiti da je ovo narodni protest, iz dubine duše naroda. I za mene je ovo čudo. Ovdje sam mitropolit 30 godina i nisam mogao očekivati da će ovaj narod ovako da se ponese prema tome. Ako im to ne govori ništa kojem Bogu i kojoj vlasti oni pripadaju? Ako su narodna vlast, ispoštovaće glas naroda. Neće donositi ove zakone koji su zakoni nepravde i gaženje elementarnih ljudskih prava, a nema dubljeg prava od prava vjere u živoga Boga. Gaziti to i otumati ono što je narod ugrađivao kroz vjekove u hramove, ja to ne razumijem. Mogu kako hoće, ali ne mogu dokle hoće, ipak smo prolazni mi ovdje, a crkva Božja je vječna - kazao je Amfilohije.

Na pitanje da li i dalje traže dijalog o temeljnom ugovoru i šta će on sadržati, Amfilohije je odgovorio da bi podrazumijevao ono što su uradili sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

- Decenijama to govorimo, ali prvi put istoriji jedna vlast, jedan predsjednik stvara svoju crkvu i to nekršteni predsjednik, možete zamisliti do čega smo došli mi u Crnoj Gori. Stvara svoju tzv. "autofekalnu" crkvu, jer to samo može biti takva crkva koju stvara neko ko je bezbožnik i ne zna šta je crkva - rekao je Amfilohije.

Kako je objasnio, svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je samostalna i autonomna kroz vjekove.

- Ova Mitropolija je osnovana prije 800 godina osnovao je Sveti Sava. Ovdje mu se otac rodio u Nemanjinom gradu – Simeon Mirotočivi. Ovdje se i krstio i poslije prešao i Rašku, pa se kasnije vratio u Zetu i oslobodio je od Vizantinaca, iako neki kažu da je porobio Zetu. Ova mitropolija je bila samostalna u punom smilsu riječi od ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine pa se onda zvala u to vrijeme autokefalna zato što je ona jedina eparhija Pećke patrijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana - naveo je Amfilohije.

Zvala se, kako je dodao, autokefalna jer je stvarala državu i ona nije prihvatila odluke Carigrada kojima je poništena Pećka patrijaršija.

- To je kasnije prihvatio Ruski sinod rukopolažući epeiskope koji nijesu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada nego od Rusije, sve do Mitrofana Bana 1920. godine - kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, to poriču "neznaveni, neznalice, primitivci".

Kaže da je Sveti sinod Kraljevine Crne Gore donio odluku da se Mitropolija crnogorska prisajedini Mitropoliji Srbije, Karlovačkoj i da se sve episkopije koji su nekada bile Pećke patrijaršije objedine.

- Odluka je potpisana od Mitrofana Bana, mitropolita pećkog Gavrila, Kirila Mitrovića, dakle sinoda koji se oformio i tek tada je pravi jer ima tri episkopa", koji su prvi put donijeli odluku 16. decembra. To je prihvatio i Carigrad i 1922. izdao tomos o objedinjenju svih tih episkopija i to je istorijska činjenica - navodi Amfilohije.

Pećka patrijaršija se, kako dodaje nije prekinula 800 godina, a kralj Nikola je obnovio prvog mitropolita pećkog Gavrila 1913. kada je oslobođena Metohija i kada je pripadala Crnoj Gori.

- A sada naši mudri političari odriču Crne Gore, odriču se Metohije i predaju je, kome predaju Metohiju i Kosovo? Metohija je žila kucavica izvorne Crne Gore Petrovića. I sada da dođe neko da pljune na takvu Crnu Goru i da se odrekne te Crne Gore, to je sramotna priča. Nadam se da će proći to vrijeme neznavenih, jer su Crnom Gorom uvijek upravljali znaveni ljudi, mudri i pametni kroz vjekovi, od Јovana Vladimira, Vojislavljevića do Nemanjića, Balšića, Crnojevića do Petrovića - zaključio je Amfilohije.

Izvor: vijesti.me