X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
19/01/2020 |  19:56 ⇒ 20/01/2020 | 08:35 | Izvor: RTRS

Inovativnim idejama do vlastitog biznisa

I na području Hercegovine sve je više pojedinaca koji se odlučuju da pokrenu vlastiti biznis. Uz pomoć programa koje republičke institucije pokreću upravo s namjerom da podstaknu preduzetnički duh, neki od njih već uveliko realizuju svoje ideje.

Bilećanin Marko Bošnjak, prije godinu i po pokrenuo je proizvodnju elemenata od inoksa.

Trenutno izrađuju inoks ograde i posude za skladištenje i fermentaciju vina. U ponudi imaju posude od 100 do 500 litara, a cilj im je da do kraja 2021. godine zaokruže proces proizvodnje na 6.000 litara.

- Planiramo nabavku nove i modernije opreme, prije svega automata za zavarivanje i zapošljavanje nove radne snage kako bismo mogli krenuti u proizvodnju posuda do 6.000 litara i planiramo da izvozimo na tržište EU. Potražnja je velika, a sa trenutnim kapacitetom ne možemo ni zadovoljiti potrebe ni domaćeg, a ne inostranog tržišta - rekao je Marko Bošnjak, vlasnik firme "MB Inoks".

Firma trenutno zapošljava šest radnika. Nabavkom nove opreme raste i potreba za novom radnom snagom, međutim stručnih ljudi je sve manje.

- Svaki početak je težak, uslova uvijek ima za napredovanje, nabavka opreme bi nam svakako dobro došla i mislim da idemo u tom pravcu. Radimo prema potrebama posla, nekada osam sati, a nekada i duže. U principu smo zadovoljni. Po struci sam mašinski tehničar, a trenutno radim na poslovima oko bušenja inoksa, obrada na strugu i drugih poslova - kaže Neđo Samardžić, mašinski tehničar u firmi "MB inoks".

I mladi bračni par Stanić iz Trebinja, pokrenuli su vlastiti biznis - proizvodnju kraft piva. Nešto više od godinu dana napravili su prvo Humsko pivo. Prvi recept je bio uspješan.

- Oprema je jako skupa, mi smo krenuli sa malom mašinom da vidimo kako će to da djeluje, sada se selimo u veći objekat, što traži veću mašinu i veća ulaganjima. Nadamo se da ćemo u 2021. godini krenuti sa nekim svojim sladovima, ili u saradnji sa nekim drugim gradovima, sve u skladu sa finansijskim mogućnostima - ističe Sveto Stanić, proizvođač Humskog piva.

Njegova supruga Nevena naglašava da su zadovoljni proizvodnjom. Kaže da se ljudima dopada okus Humskog oiva i da je suprug Sveto uspio napraviti kombinaciju ukusa koja nije previše intenzivna i koja je prilagođena našem tržištu.

Dobre poslovne ideje svakako treba podržati. Upravo je tako i osmišljen akcelerator program Razvojne agencije Republike Srpske, koji je nedavno realizovan u Bileći.

Između 18 prijavljenih kandidata, ovi projekti izabrani su među tri najbolje poslovne ideje. Nagrade koje su dobili, pomoći će im u daljem razvoju započetog posla.