latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:09 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Spuštena zavjesa na ovogodišnji Kustendorf

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, u Drvengradu na Mećavniku, sinoć je svečano zatvoren, dodjelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Za festivalske nagrade takmičio se 21 film mladih režisera.

Za najbolji film proglašen je "Božićni poklon", te je Zlatno jaje otišlo u ruke Bogdanu Murešaneu iz Rumunije.

Bronzano jaje pripalo je Ingrid Santos iz Španije za film "Bif", a Srebrno Aliakseju Palujanu iz Bjelorusije za "Јezero sreće".

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri u kojem su bili italijanski reditelj Paolo Virci, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Za festivalske nagrade takmičio se 21 film mladih autora. Festival je okupio renomirana imena iz svijeta filma.

Idejni tvorac Festivala Emir Kusturica, sumirajući festival vjeruje da ovaj festival svojim malim dijelom može uticati na promjenu prema utopijskom svijetu.

- Živimo u vremenu u kom se sve dešava u realnosti i fikciji. Fikcija koju priznajemo u ovoj nedelji političke nekorektnosti. Prije svega, treba da se podsjetimo da jedan od najvažnijih ljudi u 21. vijeku jeste zatvoren, a to je DŽulijan Asanž. Najveći aplauz posvetimo DŽulijanu Asanžu koji sada umire u zatvoru u Londonu - rekao je Kusturica.

Obraćajući se u prepunoj bioskopskoj dvorani, Kusturica je rekao da je ovo festival koji već 13. put pokušava da uradi isto.

Po ustaljenom običaju Kusturica je zatvorio 13. Kustendorf na Mećavniku, ali odmah i otvorio sljedeći.