latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:17 ⇒ 21:36 | Autor: sputniknews.com

Postignut dogovor o Libiji u Berlinu: Bez oružja i bez pomoći zaraćenim stranama

Svjetski lideri usaglasili su konačan kominike na mirovnoj konferenciji o Libiji u Berlinu.

Učesnici konferencije o Libiji dogovorili su plan riješavanja krize u Libiji, saopštila je njemačka kancelarka Angela Merkel na kraju konferencije u Berlinu.
Mirovni plan za Libiju predviđa:

1. Prekid vatre.

2. Formiranje posmatračke komisije "pet plus pet" koji će pratiti poštovanje primirja.

3. Da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje.

4. Da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji.

5. Konflikt u Libiji se može riješiti samo političkim putem.

6. Reformu sektora bezbjednosti - formiranje jedinstvene vojske i policije pod centralnom civilnom upravom. Demobilizacija i razoružanje paravojnih formacija i njihova integracija u legalne institucije Libije.

7. Ekonomske reforme, poštovanje ljudskih prava.

8. Sve etničke i političke grupe treba da imaju pristup prirodnim bogatstvima zemlje.

9. Nedopustivi su napadi na naftnu infrastrukturu u zemlju.

10. Formiranje jedinstvene i efikasne Vlade, nastavak mirovnih pregovora radi završetka prelaznog perioda i održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Sankcije za kršenje embarga na uvoz oružja u Libiju nisu bile teme razgovora.

Merkelova je saopštila da je konferencija dala važan doprinos riješavanju konflikta u Libiji. Ona je dodala da će usvojeni dokument biti poslat na odobrenje u SB UN i da će postati dio političkog procesa za riješavanje krize u Libiji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da će vojni komitet uz učešće pet libijskih strana uskoro zasjedati u Ženevi.

Podsjećamo, međunarodnoj konferenciji, osim sukobljenih strana, koje su predstavljali komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar i predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž, učestvovali su i predsjednik Rusije Vladimir Putin, turski lider Redžep Tajip Erdogan, francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, američki državni sekretar Majk Pompeo i predstavnici nekoliko drugih država.