latinica  ћирилица
19/01/2020 |  21:05 ⇒ 20/01/2020 | 07:16 | Autor: Agencije

Budva, Žabljak, Mojkovac... i večeras u odbrani svetinja (FOTO/VIDEO)

Građani Crne Gore i večeras su bili na ulicama kako bi šetnjom i molitvom izrazili protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti.
Budva (foto: Facebook / Vladislav Dajković) -
Budva (foto: Facebook / Vladislav Dajković)

Stanovnici Žabljaka prvi su se, uprkos jakoj zimi i snijegu, okupili se na litiji, noseći ikone, crkvene barjake i transparente na kojima je pisalo "Samo sloga svetinje spašava".

Slično je i U Baru, gdje se na ulicama našlo nekoliko hiljada građana.

Na ulicama su bili i stanovnici Budve, Pljevlje i Kolašina.

Večeras su i Pivljani bili na litiji.

Više hiljada Pljevljaka večeras je bilo na molebanu koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije u crkvi Svete Petke, a potom su u litiji prošetali gradom. 

Na raskrsnici kod zgrade opštine pročitano je saopštenje pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja u kome je ocijenjeno da je "Vlada, donošenjem Zakona protiv Srpske pravoslavne crkve /SPC/, iskopala duboku jamu u koju će se jednog dana sa ministrima i drugim velikodostojnicima, koji vrše vlast, strovaliti i urušiti na putu bez povratka".>

- Umjesto ispraznih poruka koje su sve, osim dobronamjerne, umjesto prijetećih i poluprijetećih napomena i instrukcija, pozivamo vas da makar jednom zamijenite svoju samodovoljnost prisustvom Svetoj liturgiji i uvjerite se kako se Crkva moli i za one na vlasti, ne zbog njih već zbog naroda kojim upravljaju i kojem bi trebalo da su na usluzi - navodi se u saopštenju.