latinica  ћирилица
20/01/2020 |  09:11 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Dvije dame iz Prijedora u "borbi" za Časni krst

Niska temperatura i snijeg nisu spriječili odvažne plivače u Prijedoru, da nakon litije, u prisustvu više hiljada građana, skoče u hladnu Sanu i plivaju za Časni krst.

Od njih četrdeset pet, do Časnog krsta prvi je doplivao Danijel Drljača, kome je ovo šesta pobjeda. Međutim, posebne simpatije pripale su jedinim damama među prijedorskim bogojavljenskim plivačima, majki i kćerki – Mileni i Neveni Rončević.

Snijeg i hladnoća nisu im bili prepreka da bez oklijevanja skoče u Sanu, čija je temperatura bila tek nešto iznad nule, i "izađu na crtu" muškim konkurentima u "borbi" za Časni krst. Iako Milena i njena kćerka Nevena, dionicu od 33 metra do Krsta nisu preplivale prve, svi si bili saglasni da su one, zapravo, moralne pobjednice ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja u Prijedoru.

- Evo po treći put ja plivam, kćerka drugi put. Osjećaj je takav da se to ne može riječima opisati. Јa sam inače odrasla u patrijarhalnoj porodici gdje je pravoslavlje bilo na prvom mjestu, Bog, Badnji dan, Božić, slava, tako da, Bogojavljenje je sada objedinilo i Boga, i ljubav prema vodi i baš onako, sve se ujedinilo kako treba - rekla je Milena Rončević.

Kako kaže Milena, ljubav prema istim vrijednostima prenijela je i na kćerku Nevenu. Zajedno su plivale u ledenoj vodi i bodrile jedna drugu. Njihova hrabrost i odvažnost oduševila je Prijedorčane. Osjećaj tokom bogojavljenskog plivanja je neopisiv, ističe Nevena.

- Јa bih dodala da svi koji dođu na ovu rijeku, pošto danas sve rijeke predstavljaju rijeku Јordan, i daju nam moć, zdravlje, mir i spasenje, savjetujem ljudima da priđu toj rijeci, i bar se umiju ili operu ruke, jer to je nešto zaista veliko i predivan je osjećaj - istakla je Nevena Rončević.

Adekvatna priprema za plivanje u ovakvim uslovima jednostavno ne postoji, poručuje Nevena. Sve je, kaže, stvar odluke i psihičke spremnosti.

-  Zato što se zaista ta hladnoća ne osjeti u tom momentu. Da li zbog litije koja je održana juče i jutros, zaista to je samo psiha i neke psihičke pripreme - izjavila je ona.

Јedno je sigurno – Milena i Nevena učestvovaće u Bogojavljenskom plivanju i narednih godina.

- I pozivamo sve dame, da nam se priključe jer treba, jer na ovaj dan nikom se ništa ne može desiti, jer su nam srca otvorena prema svima i bog to cijeni - kaže Milena.

- Želim da dodam da Slavica koja je plivala prošle godine, ove godine je trudna i samo to govori mnogo toga o ovom činu i događaju - istakla je Nevena.

Milena i Nevena su dobar primjer kako se uz dovoljno motivacije, želje i odvažnosti može savladati bilo kakva prepreka, u ovom slučaju plivanje do cilja u ekstremnim uslovima. Ko zna, možda se, slijedeći njihov primjer, savjet i poziv, naredne godine još neka Prijedorčanka odluči da za Bogojavljenje skoči u hladnu Sanu, u nadmetanju za Časni krst.