X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
20/01/2020 |  09:37 ⇒ 09:38 | Izvor: SRNA

Mudžahedini zvjerski ubijali Hrvate

Mudžahedini su u proteklom ratu u selima Lašva, Dusina, Donja i Gornja Višnjica na području župe Busovača počinili zločin nad Hrvatima i masakrirali ih u prisustvu rodbine, ne gledajući da li je riječ o vojnicima, starim ili iznemoglim, piše Glas Srpske, pozivajući se na strogo povjerljive dokumente HVO-a.
Mudžahedini u tzv. Armiji BiH (photo: bbc.com) -
Mudžahedini u tzv. Armiji BiH (photo: bbc.com)

Prema tim dokumentima, mudžahedini su za samo jedan dan noževima i kamama izvršili masakr nad 14 hrvatskih vojnika i civila.

- Njima su sjekli ruke, noge i vadili srce. U ovim sukobima su zvjerski ubili tri stare žene u selu Kaćuni i Nezirovići, a komandantu jedinice HVO-a iz Lašve su izvadili srce govoreći: Kad si toliko hrabar da vidimo koliko imaš srce -  navedeno je u dokumentima HVO-a iz Viteza od 9. marta 1993. godine.

Prema ovim podacima, na prostoru Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Zenice, Viteza i Visokog u to vrijeme nalazilo se 350 mudžahedina iz muslimanskih zemalja, većinom iz Irana, Pakistana i Libije, koji su učestvovali u sukobima između HVO-a i takozvane Armije BiH i pokazali se kao krajnje ekstremni.

- Prilikom dolaska i kontrole tih osoba na ove prostore utvrđeno je da posjeduju iskaznice izdate od tzv. Armije RBiH ili drugih muslimanskih formacija poput Crnih labudova, Zelenih beretki, Zelene legije, Zelenog turbana i drugih - navedeno je u izvještaju koji je iz Viteza upućen Upravi Vojne policije HVO-a u Mostaru.

U izvještaju se dodaje da je u gotovo svim slučajevima ustanovljeno i da imaju iskaznice i dozvole humanitarnih organizacija Merhamet, Igasa i drugih, te pres-kartice novinara ili ratnih izvještača.

I u informaciji Uprave službe vojne bezbjednosti takozvane Armije BiH iz oktobra 1995. godine pod oznakom "vojna tajna - strogo povjerljivo", naslovljenoj sa Interesantna saznanja o aktivnostima pojedinih starješina odreda El mudžahedin, govori se o sukobima između pripadnika tog odreda i HVO-a u aprilu 1993. godine.

- Bivši pripadnici odreda El mudžahedin Muhamed Feris Din zvani Abdulah, Adilović Sabahudin zvani Budo, Purić Amir i drugi imali su učešće u organizovanju i otmici Živka Totića, komandanta HVO-a u Zenici, a zatim i razmjeni istog za više pripadnika ove jedinice koji su bili zarobljeni od HVO-a - navedeno je u informaciji.

Osim izvještaja Vojne policije HVO-a iz Viteza iz marta 1993. godine, o zločinima mudžahedina nad Hrvatima govori se i u izvještaju 111. brigade HVO-a iz Žepča iz juna te godine.

- Nastavljaju se napadi muslimanske vojske na slobodne hrvatske prostore u srednjoj Bosni. Svi gradovi su napadnuti iz svih raspoloživih sredstava. Iz dosadašnjih borbi se vidi da su dobro isplanirani i materijalno dobro osigurani. Moral džihad ratnika je visok, pale, pljačkaju, ubijaju sve na šta naiđu. Zabilježeno je više slučajeva prelaska civila Hrvata i predaje četnicima - piše u izvještaju.

Abduladhim Maktouf jedini je pripadnik odreda El mudžahedin koji je osuđen za ratne zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni, i to baš za otmicu.

On je osuđen na tri godine zatvora zbog otmice dvoje civila u Travniku s ciljem da budu razmijenjeni za pripadnike takozvane Armije BiH koje je zarobio HVO.