X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/01/2020 |  09:51 ⇒ 09:54 | Izvor: SRNA

Srbija dnevno gubi više od milion evra zbog taksi Prištine

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da privreda Srbije dnevno gubi 1,039 miliona evra zbog taksi koje je na robu iz centralne Srbije prije 14 mjeseci uvelo samoproglašeno Kosovo, pri čemu je najviše izgubila prehrambena industrija, a srpske kompanije gotovo potpuno istisnute sa tog tržišta.
Priština (Foto: N1) -
Priština (Foto: N1)

- Na Kosmet je otpremljeno manje robe iz centralne Srbije u vrednosti od 435 miliona evra, u odnosu na isti period pre uvođenja taksa - naveo je Ljajić.

Govoreći o kosovskom pitanju, Ljajić je za "Večernje novosti" rekao da je bez EU, SAD, Kine i Rusije, kao stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, teško očekivati održivo rješenje za Kosmet, te ocijenio da će neka vrsta Dejtona biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

On je istakao da svako rješenje za to pitanje djeluje utopističko iz nekoliko razloga, od kojih je prvi što još nema nove vlade samoproglašenog Kosova, pa je u ovom trenutku teško reći da li su bliži novi izbori ili nova vlada.

- Kao drugo, prema izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine, ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja - rekao je Ljajić.