X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
20/01/2020 |  10:06 ⇒ 12:03 | Izvor: SRNA

Nusret Imamović pod finansijskim sankcijama EU

EU objavila je novu konsolidovanu listu finansijskih sankcija prema licima osumnjičenim za terorizam i finansiranje terorističkih aktivnosti, na kojoj se nalazi ime Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Maoče koji je uvršten i na listu 10 najtraženijih terorista svijeta, piše Dnevni avaz.
Nusret Imamović  (Foto:youtube/screenshot / RAS Srbija) -
Nusret Imamović (Foto:youtube/screenshot / RAS Srbija)

Ovaj dokument koji ima 464 strana, objavljen 15. januara, sadrži objedinjeni spisak osoba, grupa i entiteta koji podliježu finansijskim sankcijama EU.

Osim Imamovića, na spisku osoba kojima se izriču finansijske sankcije nalaze se i stotine državljana Sirije, Avganistana, Iraka, Libije, Libana, Francuske i drugih zemalja koji se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

U dokumentaciji koju je pripremila Služba za instrumente spoljne politike EU objavljeni su podaci o Imamoviću, među kojima da je pripadnik terorističke organizacije "Al kaida" i da se od 2015. godine nalazi u Siriji.

Avaz podsjeća da je Imamović na specijalnu globalnu listu 10 najtraženijih terorista svijeta stavljen 2014. godine, a nakon kraha terorističke organizacije "Islamska država" krajem 2018. godine pobjegao je u Libiju i pridružio se snagama Vlade nacionalnog sporazuma /GNA/ Fajiza el Saradža. /