latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:42 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Šamac: Kancelarija za dijasporu za aktivnije učešće u životu lokalne zajednice

Kancelarija za dijasporu opštine Šamac otvorena je radi podrške građanima na privremenom radu u inostransvu pri prevazilaženju administrativnih barijera, kao i za njihovo aktivnije učešće u životu lokalne zajednice.

Ta saradnja sada se ogleda u humanitarnim akcijama zavičajnih udruženja, ali u Šamcu očekuju i investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Udruženje Slatinaca iz Švajcarske sve humanitarne aktivnosti usmjerilo je prema rodnom kraju.

U početku su samoorganizovano pomagali one koji su ostali u Slatini, a nakon otvaranja kancelarije za dijasporu, pomoć su proširili na područje cijele opštine.

- Imamu svoju šemu pomaganja socijalno ugroženih porodica i to radimo već 17 godina. Od prije tri godine smo uspjeli u dogovoru s opštinom da se i ovdje uključimo - kaže Marko Milićević, predsjednik Udruženja Slatinaca iz Švajcarske.

Prema statistikama, oko 20 odsto stanovnika opštine Šamac živi i radi u inostranstvu duže od deset godina.

Rodni kraj posjećuju uglavnom u vrijeme praznika, a Šamčani od njih očekuju da daju doprinos stvaranju boljih uslova života u zavičaju.

Svrha kancelarije za dijasporu je pomoć građanima na privremenom radu u inostranstvu pri rješavanju administrativnih procedura, te povezivanje sa zavičajnim udruženjima u oblasti privrede, turizma, kulture i sporta.

- Da se povežemo sa što više naših ljudi raseljenih u inostranstvu i da uspostavimo komunikaciju za dobrobit ne samo opštine Šamac nego za stvaranje čvršćih veza naše dijaspore i lokalne zajednice, iako smo u zadnje tri godine imali dobrih rezultata - rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Kancelarija za dijasporu ima stranicu na internetu kojoj se pristupa preko portala opštine Šamac, dok se komunikacija uspostavlja popunjavanjem upitnika ili elektronskom poštom.