X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/01/2020 |  11:56 ⇒ 16:12 | Izvor: SRNA

Lazić: Ubrzati proces traženja nestalih Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da je potrebno ubrzati proces traženja nestalih Srba u BiH.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

On je najavio da bi s tim ciljem rukovodstvo ove organizacije u narednom periodu trebalo da održi sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

Lazić je istakao da porodice poginulih iz Republike Srpske nisu zadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH u pogledu traženja nestalih Srba, kao ni radom pravosuđa BiH u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

On je rekao Srni da je stav Republičke organizacije da je potrebno da Institut za nestala lica BiH bude reformisan ili ukinut.

- Ukoliko dođe do njegovog reformisanja zahtijevaćemo da se u njegovom radu više akcenta stavi na traženje nestalih Srba u BiH - naglasio je Lazić.

Lazić je naveo da Republika Srpska još potražuje oko 1.600 nestalih srpskih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj još nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica.

On je rekao da je Republička organizacija u saradnji sa resornim ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske uključena u izradu akcionog plana zapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske u 2020. godini, ističući da ukupno treba još da bude zaposleno 794 djece poginulih boraca.

Lazić je podsjetio da su po tom osnovu predviđena tri vida zapošljavanja - samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavaca i pripravnički staž.

- Imamo još 35 djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom koji bi mogli da odrade pripravnički staž u ovoj godini u školama. Naš zahtjev je da se i za 150 djece poginulih boraca sa srednjom stručnom spremom omogući da odrade pripravnički staž u skladu sa njihovom kvalifikacijama - dodao je Lazić.