latinica  ћирилица
20/01/2020 |  12:22 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Kada počinje gradnja mosta u Docu?

Idejni projekat za novi most u Docu trebalo bi da bude završen do kraja narednog mjeseca, u okviru priprema za najveći ovogodišnji projekat saobraćajne infrastrukture, a prema očekivanjima, izgradnja kolskog mosta trebalo bi da započne na jesen.
Idejno rješenje velikog mosta u banjalučkom naselju Dolac - Foto: SRNA
Idejno rješenje velikog mosta u banjalučkom naselju DolacFoto: SRNA

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, je naglasio da je idejni projekat prvi konkretan korak u sprovođenju ovog kapitalnog projekta, nakon što je na međunarodnom konkursu izabrano idejno rješenje budućeg mosta.

- U narednih nekoliko dana biće potpisan ugovor sa preduzećem Ruting koje je izabrano na tenderu za izradu idejnog projekta na potezu od uklapanja u Bulevar cara Dušana do spoja Mačvanske ulice sa Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, te izrada glavnog projekta kolskog mosta u Docu“, istakao je Sandić.

Kako je planirano, po verifikaciji idejnog projekta, ući će se u izradu glavnog projekta za kolski most, dok će u drugim fazama biti građen pješački most.

Izgradnja ovog mosta odvijaće se u pet faza, a u okviru ovog procesa, već je pokrenuta i izmjena regulacionog plana ovog područja.

U okviru izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica, Mačvanska ulica biće proširena sa četiri saobraćajne trake na potezu do raskrsnice sa Bulevarom Stepe Stepanovića, a potom će biti izgrađena i nova saobraćajnica uz Srednjoškolski dom, pa sve do Istočnog tranzita.

U kasnijoj, posljednjoj fazi projekta, iznad kolskog, biće izgrađen pješački most, i to na potezu od tržničkog platoa do prostora ispred Pravnog fakulteta.