latinica  ћирилица
20/01/2020 |  15:03 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Golić: Podrška smanjenju uticaja industrijskih postrojenja

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da podržava projekte koji doprinose smanjenju uticaja industrijskih postrojenja na životnu sredinu.
Srebrenka Golić - Foto: SRNA
Srebrenka GolićFoto: SRNA

Golićeva je u razgovoru sa delegacijom Rafinerije nafte "Brod" i hrvatske kompanije "Kroduks plin" podsjetila da je Ministarstvo za prostorno uređenje izdalo građevinsku dozvolu Rafineriji za izgradnju unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa, saopšteno je iz ovog ministarstva.

- Radi pojednostavljivanja postupka i brže realizacije projekta, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju će, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i dosadašnjom praksom, dati saglasnost nadležnom organu u Hrvatskoj da izda odgovarajuće dozvole za sanaciju mosta na Savi i prenamjenu i sanaciju produkovoda. Pomoći ćemo da budu obezbijeđene i potrebne saglasnosti nadležnih organa na nivou BiH - rekla je Golićeva.

Predstavnik Rafinerije nafte "Brod" Andrej Galicki je obavijestio Golićevu da su građevinski radovi na izgradnji unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa u najvećem dijelu završeni, te da je planirano da prvi kubici gasa kroz direktni gasovod u Rafineriju uđu u trećem kvartalu ove godine.

Na sastanku je predstavljen obim projekta gasifikacije Rafinerije nafte "Brod", kao i rezultati ispitivanja stanja mosta preko Save, koji sada služi isključivo kao nosiva konstrukcija cjevovoda.

Prema istraživanjima, most zahtijeva sanaciju, koja podrazumijeva zamjenu čeličnih užadi mosta i držača cijevi.

Ispitivanja stanja produktovoda od Slobodnice do Rafinerije nafte "Brod" su pokazala da prenamjena u gasovod predstavlja rješenje koje je građevinski najjednostavnije, najprihvatljivije s aspekta zaštite životne sredine i najbrže izvodljivo.