X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
20/01/2020 |  16:36 ⇒ 16:55 | Izvor: SRNA

Košarac-Ivancov: Obostrani interes za unapređenje saradnje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ocijenili su u Sarajevu da dvije zemlje imaju dobru i stabilnu saradnju, te da postoji obostrani interes za unapređenje odnosa u svim segmentima, posebno u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i nauci.
Staša Košarac i Petar Ivancov - Foto: SRNA
Staša Košarac i Petar IvancovFoto: SRNA

U saopštenju iz resornog Ministarstva navodi se da su Košarac i Ivancov razgovarali o razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa Ruske Federacije i BiH.

Košarac i Ivancov fokusirali su se na ugovorno regulisanje bilateralnih odnosa dvije zemlje.

U tom kontekstu, istakli su da je izuzetno značajno što prije finalizovati i aktivirati niz bilateralnih dokumenata i memoranduma između dvije zemlje, s fokusom na one koji regulišu oblast slobodne trgovine, turizma, te zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Na sastanku je razgovarano o obimu trgovinske razmjene, te povećanom izvozu voća iz BiH u Rusiju, kao i mogućnosti formiranja radne grupe za poljoprivredu između dvije zemlje.

Akcenat je stavljen i na mogućnost izvoza proizvoda životinjskog porijekla, odnosno mesa i mlijeka u Rusiju.

S tim u vezi, Košarac je rekao da podržava ponovni dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor u BiH, koji bi trebalo da na terenu izvrše pregled objekata i farmi u cilju odobravanja izvoza proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju.

Sagovornici su se osvrnuli i na oblast energetike, kao važan dio bilateralnih odnosa dvije zemlje. Istakli su da je u okviru radne grupe za energetiku između BiH i Ruske Federacije potrebno raditi aktivnije na ubrzanju procesa kako bi se došlo do rješenja u obostranom interesu.

Košarac je naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinisati aktivnosti između drugih nivoa vlasti, te da je izuzetno važno voditi računa o interesima entiteta i privredne zajednice u BiH.