latinica  ћирилица
20/01/2020 |  17:15 ⇒ 17:30 | Autor: dnevni avaz

Zeničanin, osumnjičen za prodaju oružja teroristima, izručen BiH

Adis Abaz, bh. državljanin porijeklom iz Zenice koji je prošle godine uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. novembra 2015. godine u Parizu ubili 131 osobu, juče je izručen BiH, saznaje Avaz.
Adis Abaz - Foto: klix.ba
Adis AbazFoto: klix.ba

Po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, Abazu je danas u Sudu BiH održano ročište prema prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora.

Njegov advokat Senad Kreho potvrdio je da je Abaz izručen BiH juče poslijepodne, po potjernici za trgovinu narkoticima.

- On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja - rekao je Kreho.

Abaz je u Drezdenu uhapšen na osnovu potjernice belgijske policije, koja ga tereti za podržavanje terorističke organizacije koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

Na zahtjev Suda BiH, Interpol je za Abazom raspisao potjernicu zbog trgovine narkoticima.

Ovaj Zeničanin, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhapšen u novembru 2018. godine u Sarajevu, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz BiH. Grbeša je u ekstradicionom postupku izručen Belgiji koja ga je potom izručila BiH na zahtjev Ministarstva pravde BiH.