latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:53 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Dodjela NIN-ove nagrade u sjeni bojkota istaknutih stvaralaca

NIN-ova nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen prošle godine, dodijeljena je romanu "Pas i kontrabas" autora Saše Ilića, u izdanju "Orfelina". Žiri ocjenjuje da je riječ o djelu koje predstavlja povratak velikoj naraciji i koje je dostojni nastavljač najbolje tradicije NIN-ove nagrade.

Nagrađeni roman kompleksna je priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umjetnosti, ispričana postupkom koji ukršta mnoštvo pripovjednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog, razglobljenog svijeta, ocjenjuje žiri.

- Roman koji ima više idejnih ravni i čije značenje se nama predočava isključivo kroz pripovedanje, a ne kroz neku tezu i kroz neko nepotrebno filozofiranje - kaže član žirija Marija Nenezić.

Јiš jedan član žirija, Marjan Čakarević, napominje da je roman ove epohe.

- To je to, dakle to je naše vrijeme. To je ono gdje mi živimo, o tome govori ova knjiga, o svemu onome što se potiskuje, što se prećutkuje - naglašava Čakarević.

Nagrađeni pisac kaže da nije očekivao nagradu i da ona neće ništa promijeniti, osim što će svi čuti za ediciju "Noć republike", čiji je dio i roman "Pas i kontrabas".

- Želio sam da prikažem odnos pojedinca i institucije u našem društvu i to je bio moj glavni motiv. Istraživao sam da bih došao do te priče i samo sam sledio tu narativnu liniju i došao do romana - poručio jedobitnik nagrade Saša Ilić.

Ovogodišnja dodjela NIN-ove nagrade protiče u sjeni otvorenog pisma pod nazivom "Bojkot NIN-ove nagrade", u kojem 18 uglednih pisaca zahtijeva od svojih izdavača da njihova djela ne prijavljuju u konkurenciju za ovu nagradu jer tvrde da je izgubila smisao i da o njoj odlučuju stručno i moralno nekompetentni ljudi. Među potpisnicima su dva dosadašnja dobitnika - Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, kao i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović i drugi. Predsjednik žirija za dodjelu nagrade ističe da se ona dodjeljuje jednom autoru, da se mnogi ljute kad je ne dobiju i za to imaju razna pokrića, ali to je, kaže, dio kulturno-političke atmosfere u Srbiji.

- Nije stvar koju bih na bilo koji način predimenzionirao – to je dio tog folklora koji na ovaj ili onaj način prati istoriju NIN-ove nagrade - rekao je Teofil Pančić, predsjednik žirija za dodjelu NIN-ove nagrade. 

Nagrada će 66. dobitniku biti uručena u ponedjeljak u Јugoslovenskoj kinoteci.