X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/01/2020 |  21:07 ⇒ 21/01/2020 | 07:51 | Izvor: RTS

U Sloveniji će djeca u školama moći da uče i srpski jezik

Nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije, srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama te alpske zemlje kao dodatna aktivnost. Zbog velikog broja djece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta.
Ljubljana (foto: Jacob Riglin) -
Ljubljana (foto: Jacob Riglin)

Nekadašnja NBA zvijezda Rašo Nesterović jedan je od brojnih Srba koji žive u Sloveniji. Možda će neko od njegovo petoro djece, ako budu željeli, ubuduće u osnovnoj školi učiti srpski jezik. Možda i ne, ali bar imaju priliku. Šta je to što će se predavati?

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta - srpski jezik, Srbija moja otadžbina i istorija i kultura srpskog naroda.

Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grijanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija. Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske.

Sladojević ističe da zna da je više djece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik.

- To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holandjana i Kineza što, jednostavno, nije tačno - naglašava Sladojević.

Najviše djece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi "Livada" - blizu 30. Direktor koji je svoje prosvjetno iskustvo gradio u Beogradu, kaže da je hiljadu do sada prijavljenih izvanredan broj i da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

- Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da poslije godinu-dvije iz ovih ili onih razloga kaže "ma ne" - ističe Goran Popović, direktor te osnovne škole.

Smatra da bi se, u tom slučaju, teško sve ponovo pokrenulo.

"Organizacija nastave teče po planu"

Amabasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković podsjeća na odlične veze dvije države, potrebu da se one njeguju, te da je i učenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi. Organizacija nastave, kaže, ide po planu.

- Mi smo poslali već dobar dio prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvjete kako bi se organizovao konkurs - naglašava ona.

Vlatkovićeva navodi da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu biti poslati iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani među ljudima koji žive u Sloveniji.

Otvaranjem slovenačkog tržišta za radnike iz Srbije očekuje se da u 2020. broj srpskih državljana u Sloveniji značajno poraste. Uz već veliki broj Srba iz Bosne i Hercegovine, nema sumnje da nastavnici koji budu došli da rade, treba da planiraju da ostanu duže vrijeme.