latinica  ћирилица
20/01/2020 |  21:57 ⇒ 21/01/2020 | 11:46 | Autor: RTRS

Sporni crnogorski Zakon je pravna bomba

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, zbog kojeg mjesecima traju masovna okupljanja vjernika Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, nije ustavan i pravna je bomba, poruka je sagovornika u večerašnjoj emisiji Aktuelno naše televizije.

Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske i Bogoljub Šijaković, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, kažu da Zakon koji je usvojila Skupština Crne Gore ugrožava opšta prava i pravo svojine svakom građaninu i u sadašnjem obliku ruši sve pravne principe.

- Zakon bi bio bomba u pravnom temelju svakog sistema koji je iole organizovan na pravnim pravilima kao što su ustav i zakoni - smatra Leposavić.

On naglašava da su ovim zakonom narušeni svi pravni principi i najvažnije ustavne odredbe i načela.

- Predviđeno je da se o pravu svojine raspravlja u posebnom postupku koji do sada nije postojao, niti je igdje primijenjen. To znači da za sve vlasnike svojine važe jedna pravila, a da se samo za SPC predviđaju posebna pravila što je kršenje načela jednakosti zaštite pred sudom. Vlasnik pravo svojine može da izgubi, a da sud o tome nije raspravljao. Prekršeno je i načelo o zabrani retroaktivnosti jer se zakonom ide unazad 100, 200 ili 300 godina. Primjer ovakvih odredbi nemoguće je naći bilo gdje drugo - kaže Leposavić.

Šijaković ističe da sporni zakon ne poštuje nijedno načelo vjerske slobode, niti slobodu vjeroispovijedanja, nego na bespravan način atakuje na crkvenu imovinu. 

- Ovaj zakon ne poštuje ni načelo neutralnosti države, jer je vlast Crne Gore i te kako involvirana u vjerska prava i slobode - rekao je Šijaković. 

Na izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da Zakon neće biti povučen, odgovaraju da on ne mora biti povučen, ali da bi morao biti izmijenjen.

Leposavić ocjenjuje da je jasno da se o primjeni zakona ne može konstruktivno razgovarati jer se on tiče želje da se otme vjekovna i zakonita imovina Srpske pravoslavne crkve.

- Mitropolije i eparhije SPC su zakoniti knjižni vlasnici imovine i ovakav zakon ne može da opstane. Očigledno je zakon neustavan i političke poruke ne mogu da promijene činjenice. Građani Crne Gore, čak i oni koji nisu vjernici SPC, razumiju osnovna ustavna načela, princip jednakosti i zaštite prava svojine i svakodnevno daju odgovor i komentar i smatram da je to presudno - kaže Leposavić.

Šijaković smatra da Zakon može biti primijenjen samo nasilno, te da je dijalog koji ovih dana pominje crnogorska vlast trebalo voditi mnogo ranije.

- Dijalog nije magična riječ kojom se može tek tako riješiti problem, nego ga je kao obavezu trebalo voditi prije nego što je Zakon donesen. Sada se govori da će se dijalog voditi o tome kako će se zakon primjenjivati. Dakle, donesete zakon koji suspenduje elementarna prava, a onda kažete onome kojeg će taj zakon pogoditi i obespraviti da ste spremni da sa njim vodite dijalog kako da mu otmete imovinu - rekao je on.

Emisiju možete pogledati i OVDЈE.