X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/01/2020 |  08:23 ⇒ 08:39 | Izvor: SRNA

Tehnološki sektor dominira Ekonomskim forumom u Davosu

Tehnološki sektor i ove godine će dominirati Svjetskim ekonomskim forumom u Davosu. U fokusu će, pored giganata ove industrije, biti i manje poslovne grupacije, a ne samo najveći proizvođači robe i usluga, piše danas Fajnenšel tajms.
Svjetski ekonomski forum u Davosu, Foto: weforum.org -
Svjetski ekonomski forum u Davosu, Foto: weforum.org

Tehnološke kompanije biće zadužene za glavnu akciju u Davosu i zauzimaće najbolje prostore na Forumu, što govori o tome ko dominira, navodi se u tekstu.

- Mnogo veća pažnja biće usmjerena na vrijednost u odnosu na rast, da bi se vidjelo ko je, zapravo, profitabilan. Vidjećete mnogo više odijela i kravata na promenadi, a manje kapuljača - izjavio je Kristijan Lang, direktor i predsjednik kompanije Trejdšift.

Velike tehnološke kompanije i telekomi, koji su u prošlosti organizovali privatne događaje i bilateralne sastanke, sada će održati veće skupove sa akcionarima, a teme će biti digitalni porez i kriptovalute.

Tokom Foruma biće održani i sastanci finansijskih regulatora, tehnoloških firmi, velikih banaka i Banke za međunarodna poravnanja radi diskusije o digitalnim plaćanjima i budućnosti kriptovaluta u kojoj neće dominirati jedna firma, poput Fejsbuka, ili države koje vrše pojačan nadzor, poput Kine.

Drugi sastanci baviće se budućnošću digitalne trgovine.

Pejpel, Viza, UPS, Erikson, poslovni lideri, regulatori i ministri trgovine i razvoja sastaće se u Davosu radi diskusije o pravilima digitalne trgovine, da bi se izbjeglo intenziviranje postojećih problema i još veća korporativna koncentracija, piše Fajnenšel tajms.

Među temama sastanaka u Davosu biće i regionalna fragmentacija 5G standarda i politika o privatnosti, a analitičari smatraju da će se Evropa naći pod pritiskom da odabere američku ili kinesku opremu i standarde.