latinica  ћирилица
21/01/2020 |  10:48 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Zvornik: Na proljeće realizacija najvećeg projekta u novijoj istoriji grada

U Zvorniku će na proljeće početi realizacija najvećeg projekta u novijoj istoriji grada - izgradnja novog bloka bolnice i rekonstrukcija postojećeg objekta. Vrijednost projekta je oko 29 miliona maraka. Vlada Srpske će obezbijediti 27 miliona, a ostatak novca Vlada Srbije i Grad Zvornik.

Put od ideje do realizacije nije lak. Uvjerili su se u to i nadležni u zvorničkoj Bolnici koji su prethodnih mjeseci uložili mnogo truda i vremena kako bi prikupili potrebnu dokumentaciju i saglasnosti, ispunili brojne uslove i raspisali međunarodni tender za izgradnju novog bloka bolnice i rekonstrukciju postojećeg objekta.

- Osmog januara smo dobili jednu zvaničnu ponudu od konzorcijuma firmi, šest firmi, koju predvodi DOO "Enikon gradnja". Isti dan komisija je se sastala i nakon nekoliko dana  smo regledali svu dokumentaciju - kaže Ivan Popović, direktor ЈU Bolnica Zvornik.

Ako Vlada Republike Srpske da pozitivno mišljenje, radovi bi trebalo da počnu na proljeće, početkom nove građevinske sezone.

Biće izgrađen novi blok bolnice površine 3.300 kvadrata, uređen postojeći objekat, izgrađena galerija, parking i heliodrom.

Bolnica će dobiti i četiri nove operacione sale i opremu vrijednu 17 miliona maraka.

-  Od svega bih naravno izdvojio da će Bolnica Zvornik ovim projektom dobiti najsavremeniji magnet, kao i CT aparat. Pored magneta i CT-a dobićemo i potpuno nove bolničke krevete, šest ultrazvučnih aparata i mnogo druge bolničke opreme, kao i dva nova saniteta - pojasnio je Popović.

Zahvaljujući ovom projektu značajno će biti proširen kapacitet ustanove u kojoj se godišnje hospitalizuje i liječi više od 13.000 pacijenata, pregleda njih više od 90.000 i koja obavi više od 660.000 usluga na godišnjem nivou.

Ljekari će dobiti znatno bolje uslove za rad.

-  Nismo vjerovatno ni svjesni koliko će to značiti. Ova Bolnica u sadašnjem stanju nije namjenski građena. Konačno ćemo imati jedan objekat koji će biti namjenski po svim standardima struke - dodaje Zoran Komljenović, načelnik Hirurškog odjeljenja Bolnice Zvornik.

Građane raduje što će u Zvorniku biti realizovan još jedan veliki projekat. ističu da je to trebalo davno uraditi.

 Želja svih u Zvorniku je da radovi što prije počnu i da na vrijeme budu završeni.

Zahvaljujući projektu, Bolnica će dobiti priliku da omogući nove usluge i ekonomičnije poslovanje.

Građani će sigurno dobiti kvalitetniju uslugu, a regija Birač savremen objekat kojim se može ponositi i koji će biti na usluzi svim njenim građanima.