latinica  ћирилица
21/01/2020 |  11:20 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Projekat pametnog grada u Istočnom Novom Sarajevu

Uz završetak velikih infrastrukturnih projekata u ovoj godini u opštini Istočno Novo Sarajevo u pripremi je i program pametnog grada koji će podrazumijevati softversko upravljanje LED rasvjetom i postavljanje pametnih klupa. Za ovaj projekat, koji će se realizovati u pet faza, u opštinskom budžetu za ovu godinu previđeno je 120 hiljada maraka.

Prva komponenta projekta je pametno upravljanje LED rasvjetom, odnosno softversko upravljanje iz opštinske uprave koje se odnosi na smanjenje i pojačavanje intenziteta u urbanom dijelu, a sve s ciljem daljih ušteda.

- To znači 60 ili 80% u osam sati, u 9, 100%, u 12 sati 90% i to je taj nivo LED rasvjete. Ali ono što je jako bitno jeste da će svako od rasvjetnih tijela, njih 300, biti povezano posebnim modulom, preko koga ćemo moći da mjerimo i kvalitet, zagađenost vazduha i vlažnost vazduha i temparaturu - pojasnio je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

U okviru projekta pametnog grada predviđen je i e-parking, softversko upravljanje parkingom bez rampi, već putem čitača tablica i to će se raditi na jednom dijelu velikog parkinga kod dvorane u izgradnji.

Podrazumijevaće se i mogućnost korišćenja aplikacije koja će vozače usmjeravati do parking mjesta.

Treća komponenta jeste postavljanje dva punjača za elektromobile.

- Mi nemamo u opštini Istočno Novo Sarajevo registrovanih električnih automobila, ali želimo da budemo dio mape gdje će ljudi koji već koriste elektromobile moći da kroz prolaz kroz našu opštinu dopune elektromobile. Imaćemo dva punjača i oni će biti pred sportskom dvoranom - dodaje Ćosić.

Preostale dvije komponente odnose se na vaj-faj zone, koje će konačno biti uspostavljene u dijelu parka Gavrilo Princip, novog parka u Dečanskoj ulici i dijelu trga, a u istim područjima biće postavljene i tri pametne klupe za punjenje telefona i ostalih elektronskih uređaja.

Za realizaciju projekta pametnog grada u opštinskom budžetu za ovu godinu previđeno je 120 hiljada maraka.