X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
21/01/2020 |  12:15 ⇒ 12:15 | Izvor: TANЈUG

Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu

Novo, 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara. U programu festivala u više programskih cjelina, biće prikazano nekoliko recentnih srpskih filmova i srpskih koprodukcija, najavili su iz Srbije.
Međunarodni filmski festival u Roterdamu (foto: iffr.nl) -
Međunarodni filmski festival u Roterdamu (foto: iffr.nl)

Tako će "Moj jutarnji smeh", debitantski cjelovečernji igrani film scenariste i reditelja Marka Đorđevića, u Roterdamu biti prikazivan u zvaničnom programu "Bright Future", u okviru programske cjeline usredsređene na aktuelne prve ili druge filmove u karijerama reditelja i rediteljka iz svih krajeva svijeta.

U pitanju je međunarodna premijera ovog filma, a ovo se dešava nakon zapaženih festivalskih nastupa u Srbiji i čak tri glavne festivalske nagrade u samo dvije sedmice i nekoliko veoma posjećenih specijalnijih projekcija u, za te prilike, dupke punoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U istom programu dogodiće se i svjetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića, ostvarenja "Srećan Božić, Yiwu".

Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspjehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se oni proizvode za cijeli svijet.

Dio programske cjeline Perspectives predstojećeg, 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu je i zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje "Okupirani bioskop" rediteljke Senke Domanović.

Biće prikazan i nagrađivani dugometražni dokumentarni film "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" autora Gorana Radovanovića.

Pomenuto ostvarenje će u Roterdamu ove zime biti prikazivano u sklopu programskih cjelina Deep Focus i Regained.

Tursko-srpski film "Potencijalni kandidat" imaće svjetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u okviru glavnog takmičarskog programa Glasovi.

Svi pomenuti filmovi nastali su zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije.

Osim toga, u pratećem programu Perspektive 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće prikazan i kratkometražni film "Dreamland" kanadskog autora Alana Brauna, koji je nastao u sklopu rezidencijalnog programa festivala Alternative Film/Video u Beogradu koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu.