X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/01/2020 |  14:31 ⇒ 14:41 | Izvor: sputniknews.com

Rusko Ministarstvo zdravlja: Novi virus iz Kine biološka prijetnja Rusiji

Novi koronavirus iz Kine predstavlja jednu od bioloških prijetnji stanovništvu Rusije, rekao je zamjenik ministra zdravlja Rusije Sergej Kraevoj.
Putnici na aerodromu (Foto: REUTERS / Aly Song) -
Putnici na aerodromu (Foto: REUTERS / Aly Song)

Državna duma Rusije danas razmatra Nacrt zakona o biološkoj bezbjednosti Rusije. Zamjenik ministra zdravlja Rusije je objasnio sa kojim se konkretno biološkim opasnostima zemlja suočava, i koje prijetnje zahtijevaju usvajanje tog dokumenta.

- Član 7 Federalnog zakona je posvećen glavnim biološkim prijetnjama i opasnostima. Mogu navesti nekoliko njih i potkrijepiti primjerima iz svakodnevnog života. Riječ je o promjenama svojstava i oblika patogenih bioloških agenasa, kao i svojstvima i mjestima obitavanja prenosilaca. Najistaknutiji primjer je zarazna bolest, koja se trenutno širi u Kini, a koju prouzrokuje koronavirus - objasnio je Kraevoj.

Šest osoba je preminulo od novootkrivenog tipa koronavirusa u kineskom gradu Vuhan, dok se 227 ljudi još nalazi u bolnicama pod nadzorom ljekara, rekao je gradonačelnik Vuhana Žu Sjanvang.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da se u bliskoj budućnosti može očekivati povećanje broja oboljelih od upale pluća prouzrokovane koronavirusom 2019-nCoV u Kini, a moguće i u drugim zemljama.

Misteriozni respiratorni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhanu, širi se na druge kineske provincije, ali i na Tajland i u Јapan. Zbog pokretljivosti stanovništa od njega strahuju na mnogim svjetskim meridijanima.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da u Srbiji nema opasnosti od novog koronavirusa.